weby pro nejsevernější čechy

Brtnické ledopády alias čtvrtý výlet turistického kroužku Gymnázia Rumburk

Tentokrát naším cílem byly známé Brtnické ledopády.

Na sobotní ráno 23. ledna 2016 se těšil asi každý, kdo věděl, co ho čeká. Tento den jsme se v devět hodin ráno setkali v hojném počtu na rumburském vlakovém nádraží. Odsud nám jel vlak do Brtníků, kde začala naše cesta. Vedla nás zelená turistická značka přes Soví vyhlídku a Brtnický hrádek. Jelikož sněžilo, byla naše túra po sněhu, ledu a klouzavých kamenech ještě těžší. První naší zastávkou byl právě Brtnický hrádek, na kterém jsme poprvé vytáhli termosky s čajem a zvlhlé rohlíky se salámem. Ale pokračovali jsme dál. Za nedlouho jsme spatřili nádherné ledopády trčící z mohutných pískovcových skal. Dokonce si představte, že velké shluky těchto ledopádů mají i názvy; my jsme navštívili Betlém, Varhany a Velký sloup. Byli jsme překvapeni, co všechno dokáže příroda vytvořit a udělat, protože nás ledopády nesmírně uchvátily.

Dofotili jsme a pokračovali podél Vlčího potoka k hospodě „U Krkovičky“, kam jsme se náramně těšili, jelikož nám už došly síly. Naštěstí bylo otevřeno a my si mohli dát teplé jídlo. Pak jsme pokračovali zpět na nádraží. Než přijel vlak, stihli jsme si zahrát koulovanou, vytvořit sochu našeho kamaráda či tvarovat kusy ledu.

Ve vlaku jsme byli všichni unaveni, ale s velikým pocitem štěstí, že jsme překonali tuto trasu. V Rumburku už na nás čekali rodiče, kteří nás vlekli domů, protože jsme byli celí mokří a promrzlí. Ale veselí.

Byl to velmi hezký výlet. Jsem moc ráda, že jsem mohla jet, a když budu moci, určitě pojedu na další.

Katka Nedvídková, 1.A

Foto: Martin Havlíček

Tagy