weby pro nejsevernější čechy

Masopust 2016 v Novém Boru

Masopust v duchu brazilského karnevalu letos slaví v Novém Boru 10. jubilejní ročník.

Svátky radosti, pestrobarevných kostýmů, temperamentních rytmů, vybraného jídla i kulturních zážitků. Dvoudenní oslavy vyvrcholí karnevalovým průvodem městem.

Ve čtvrtek 18. února zahájíme oslavy v Navrátilově sále přednáškou s promítáním ing. Petra Polakoviče s názvem „Novoborští obchodníci v Brazílii“. V loňském roce se vrátil Polakovič z výzkumného pobytu v Brazílii, kde připravoval disertační práci o vystěhovalectví našich krajanů.

Desátý ročník Masopustu přivítá významného hosta: spisovatele, cestovatele a etnografa JUDr. PhDr. Miloslava Stingla, čestného náčelníka kmene Kikapú, který bude poprvé po 40 letech v České republice vystavovat své fotografie z Brazílie a Jižní Ameriky. V pátek 19. února v 10:15 se uskuteční v Městském kině v Novém Boru přednáška Miloslava Stingla s projekcí filmu: Indiáni ve městě, indiáni ve mně jste. Vernisáž výstavy fotografií začne od 18 hodin. Návštěvníci budou moci zažít jedinečný koncert, pouze pro Nový Bor, bubeníků Tam Tam Batucady a dívčího violoncellového dua Tara Fuki. Ladné pohyby v karnevalovém rytmu předvede brazilská tanečnice Viviane Matheus a od 20 hodin se mohou diváci těšit na brazilský film: Poutník – nejlepší příběh Paula Coelha. Chybět nebudou ani tradiční brazilské speciality: ochutnávka pravé brazilské kávy, whisky s příměsí kůry brazilských limetek, míchaný nápoj Caipirinha, sýrové bochánky Pao di queijo aj. Pro diváky je připravena také soutěž o ceny, které věnoval geografický Magazín Koktejl.

Masopust se koná pod záštitou starosty Města Nový Bor Mgr. Jaromíra Dvořáka, statutární náměstkyně hejtmana Libereckého kraje PhDr. Hany Maierové a Velvyslanectví Brazilské federativní republiky v Praze.

Vstupenky na páteční přednášku i vernisáž je možné zakoupit v předprodejních místech společnosti Kultura Nový Bor, s.r.o. nebo on-line na www.kulturanb.cz/kino

Sobota bude patřit fantazii, pestrým kostýmům, kejklířům a recesistům. Každý, kdo má chuť se přidat k průvodu masek je vítán. Sraz je v sobotu 20. února ve 13:30 u Městského kina odkud vycházíme v čele s bubeníky Tam Tam Batucadou, tanečním souborem Boráček, Novoborskými mažoretkami, Kejklíři Vagabundus Colective, historickými lyžníky, Zumbou a dalšími. Na náměstí Míru, dorazíme kolem 14 hodin. Kromě hudební produkce a tanečních vystoupení, mohou návštěvníci na náměstí sledovat i recesistické závody na historických lyžích, které pořádá Ski Polevsko.

Máte-li doma staré „práskačky“, neváhejte a přijďte si zazávodit. Hodnotí se nejen rychlost, ale i styl, švihácký ohoz aj. Soutěžit můžete o hodnotné ceny z firmy GlassBor, s.r.o. Děti i s rodiči si budou moci vyzkoušet své dovednosti u atrakcí připravených DDM Smetanka. Požitkáři si nenechají určitě ujít některou z masopustních dobrot, které provoní náměstí.

„Brazilský karneval a český masopust spojují společné kořeny, datum konání, průvod masek, hudba a tanec, proto jsme se rozhodli oba tyto svátky propojit,“ vysvětluje pořadatel akce Radovan Novotný z Kultury Nový Bor, s.r.o.

Masopust i karneval se slaví čtyřicet dní před Velikonocemi a v těchto dnech by se měl držet půst. Což je zřejmé už ze samotného názvu Masopust či španělsky Carne vale. „Chceme ukázat jak společné kořeny těchto tradic, tak i rozdílné pojetí oslav v letní Brazílii a zimních Čechách. Masopust, to je loučení se starým rokem a vítání nového, ale především je to radost vyjádřená tancem a hudbou,“ dodává Radovan Novotný.

JUDr. PhDr. Miloslav Stingl (* 19. prosince 1930 Bílina) je český cestovatel, etnograf a spisovatel, který osobně poznal řadu domorodých kultur a zpracoval své zážitky v četných knihách. Je čestným náčelníkem indiánského kmene Kikapú (Kickapoo).

Narodil se v Bílině, dlouhý čas žil v Karlových Varech, které považuje za svůj domov a od roku 1980 žije v Praze. Pracoval v Akademii věd, kde odpovídal za výzkum mimoevropských národů, jejich kultur a umění. Po celý život konal Miroslav Stingl rozsáhlé cesty a expedice, během nichž navštívil 151 zemí ve všech kontinentech. Jeho hlavní zájem patří obyvatelům navštívených zemí, hlavně Indiánům například Mayům, Polynésanům, australským Aborigenům, Inuitům (Eskymákům) atd. Někteří linguisté si dali tu námahu a zjistili, že M. Sting dokáže komunikovat nebo se částečně domluví 17 jazyky. Asi nejexotičtější z nich je jazyk papuánského kmene Kumů.

S příslušníky řady domorodých, zejména indiánských a tichomořských etnik, se Miloslav Stingl mimořádně úzce sblížil. Jeden indiánský kmen dokonce zvolil dr. Stingla svým náčelníkem. Stinglovo indiánské jméno zní Okima – v překladu „Ten, který vede“.

Vystěhovalectví Čechů do Brazílie: (Ing. Petr Polakovič)

Kolik lidí z českého území odešlo v 19. století do Brazílie?

Velmi přibližně to lze odhadnout z následujícího výpočtu: odjížděly tam dvě lodi měsíčně po sto lidech, to je cca 2.000 ročně. Intenzivní vystěhovalectví začalo v roce 1860, před tím bylo složité získat povolení k výjezdu, a trvalo dejme tomu do roku 1900. To je nějakých 80.000 lidí, a to je minimalistický odhad, protože lidé odcházeli až do začátku první světové války. Z toho možná tak pětinu tvořili Češi, kteří odcházeli ze Sudet společně s Němci. Rodiny držely při sobě a obrovsky se rozrostly, takže odhaduji, že z těch 80.000 může být až 800.000 lidí

Ilona Rejholcová

Kultura Nový Bor, s.r.o.

Revoluční 480

Nový Bor

Tel: 487 726 755

Tagy