weby pro nejsevernější čechy

Jezdci v Loretě

Zatím poslední z celé série výstav fotografií otevřeli jsme v pátek 5/2/2016 v ambitu rumburské Lorety. Po dohodě (a na vyžádání) zlaté múzy severu 2013 Kláry Mágrové připravil Ivo Šafus se synem Michalem kolekci fotografií z velikonočních jízd, které v posledních letech pečlivě dokumentovali.

Tyto jízdy bývaly v našich končinách tradiční a to dokonce stovky let, jako mnoho jiných tradic však zanikly. O jejich obnovu se ve výběžku snaží v Mikulášovicích (zejména Roman Klinger; sláva mu!) a i když zatím nelze mluvit o dávné monumentálnosti tohoto zvyku (v jedné z chodeb jsou vystaveny i fotografie historické), je tahle snaha chvály hodná.

jezdci2

ivo

Podrobnosti o velikonočních jízdách i o výstavě samotné si přečtěte v tiskové zprávě, na přípravu a otevření výstavy můžete kouknout na videích, která pro výběžek.eu premiérově připravila společnost vandej.cz

Jsem trochu na vážkách, jestli mám připojit odkazy na články, kde jsou fotografie z minulých ročníků velikonočních jízd publikovány, ale budu věřit, že vás třeba na výstavu do Lorety nalákají.

Tak tedy rok 2015, 2014, 2013 .. a 2014 v Lužici

A taky něco málo od ČT ->

Tagy