weby pro nejsevernější čechy

Nová výstava v rumburském muzeu (od 1. 3. 2016 do 27. 5. 2016)

Dovolujeme si Vás pozvat na novou výstavu do rumburského muzea, pobočky OM v Děčíně „Drobné sakrální památky Šluknovského výběžku a Horní Lužice“, která byla zahájena slavnostní vernisáží dne 1. března 2016 a potrvá do 27. května 2016.

Rumburské muzeum, pobočka Oblastního muzea v Děčíně, přísp. org., má pro své návštěvníky připravenu od 1. března 2016 putovní výstavu Mgr. Josefa Rybánského „Drobné sakrální památky Šluknovského výběžku a Horní Lužice“. Velmi žádaná výstava spočine do 27. 5. 2016 na svém osmém stanovišti a jistě si najde i zde své skalní příznivce.

Dvacet výstavních panelů poutavě doplňují exponáty z depozitářů varnsdorfského, děčínského i rumburského muzea. A že se jedná o skutečné skvosty, ocení každý znalec. Pro tuto instalaci byl např. mimořádně zapůjčen z děčínské sbírky obraz známého Ernsta Vatera, malovaný roku 1935, příslušející do Johnovy skalní kaple ve Studeném u České Kamenice. Kaple stojí dnes na pozemku manželů Forejtových. Ti se odhodlali k záchraně díla a originál slavného tvůrce Oblastními muzeu v Děčíně velkoryse věnovali. Zcela poprvé je k vidění obraz Zatčení Ježíše z kaple povýšení sv. Kříže na Křížové hoře u Jiřetína pod Jedlovou. Mimořádně je vystaveno rovněž slavné dílo Antona Donata Obětování Páně z kaple Panny Marie Pomocné z Pražské ulice v Krásné Lípě, která byla zbourána roku 1928. Na své si přijdou také příznivci podmaleb a zejména milovníci dílny Vincence Jankeho, stejně jako milovníci svatých obrázků. Zastoupena jsou díla ze širokého regionu.

Výstava je přístupná v běžné otvírací době muzea pro veřejnost – od úterý do pátku, od 9 do 15 hodin, pro objednané skupiny je možno otevřít po telefonické domluvě (tel.: 412 332 194) mimo uvedený čas a dny.

Za pracovníky pobočky OM v Děčíně, přísp. org., Ester Sadivová

Muzeum Rumburk, Na Valech 401/4, 408 01 Rumburk, tel.: 412 332 194

Foto z vernisáže IŠ:

Tagy