weby pro nejsevernější čechy

Piazzettu Národního divadla oživil Dyzajn market

Pětkrát do roka se na Piazzetě Národního divadla v Praze pořádají výběrové trhy s rozličným zbožím. A stojí za to. Zatím poslední Dyzajn market, jarní, se uskutečnil o víkendu 19. až 20. března.

Pořadatelé největší open-air prodejní výstavy autorské tvorby mají rok od roku těžší práci. Vybírají ve stovkách došlých přihlášek 180 účastníků tak, aby bylo zastoupených co nejvíc oblastí.


Stále častěji objevuji na podobných akcích designově jednoduché věci, což mě těší. Je jich zatím menšina, ale je zřejmé, že poptávka stoupá. Pokud fandíte střídmé módě, nadčasovým doplňkům a originálnímu papírenskému zboží, vyberete si tu už podobně jako ten, kdo má rád extravaganci, limitované kolekce a výrazné prvky.
Móda mívá na Dyzajn marketu největší zastoupení. Podle seznamu prodávajících jsem se ale těšila na své favority s ostatním sortimentem: Oblíbené hrnečky na nožičkách od Holky z porcelánu nebo papírové pratelné tašky Uashmama. Z dětských hraček například na Pišliky – dřevěná autíčka a lodičky s pasažéry, které vznikají ručně v dílně na Moravě. A další potěšení pro děti, rovnou celá hračkárna Hugo chodí bos. Tohle hračkářství dbá na české hračky vyráběné v Čechách a hlídá také patřičné certifikace. Jestli si myslíte, že v dnešní době nebudou mít moc bohatý sortiment, opak je pravdou a stále rostou. Nejčastěji skloňované jméno od nás ze severu bylo právě u nich na stánku – nesmrtelná mikovácká rybička.
Kromě „starých známých“ mě upoutala další nová jména. Barevná i střihová jednoduchost a elegance kabelek od Veroniky Cerhové. Dokonale prostá celočerná fotoalba Parapet nebo stánek pro pravé muže Trueman se stylovými potřebami pro gentlemany od krému na boty až po žiletky. Na porcelán Blaho jsem určitě narazila už dříve, ale nikdy ne osobně. Tentokrát mě upoutal malými vázami, ve kterých vynikne i sedmikráska. Přírodní kosmetika, kola, náhrdelníky, hamburgery, vázy, kabelky, palačinky, čelenky… Těžko bych si vybavovala jinou akci s podobným záběrem.

(Autorku článku, Janu Ducháčkovou, můžete sledovat na jejím blogu enelavie.)