weby pro nejsevernější čechy

Pozvánka na přednášku Song Mi Kim

Srdečně vás zveme na pondělí 18. dubna 2016 od 18.00 na přednášku jihokorejské sochařky MgA. Song Mi Kim.

Song Mi Kim se před třinácti lety rozhodla poznávat sklo a odešla za ním do České republiky. Nenašla tady nakonec jen tento fascinující materiál a jeho nepřeberné technologické možnosti, ale také nové přátele, rodinu a domov. Sklo přijala s láskou a ono se jí odvděčilo vstřícností, stejně jako na ni coby výraznou osobnost pozitivně reagují čeští lidé.

V rámci přednášky vás tedy paní Kim seznámí nejen se svým specifickým přístupem ke sklářskému umění, ale trochu také s jejím úhlem pohledu na obě tak zdánlivě odlišné kultury: českou a korejskou.

S jemností a elegancí Vás provede křehkým světem svého skla pojímaného s citem pro materiál, vypravěčským talentem i specifickým pohledem na život často vztaženým k jeho aktuálním aspektům i prastarým legendám vzlínajícím z obou kultur.

Budeme se na vás těšit.

S pozdravem tým Pražské galerie českého skla

Přednáška jihokorejské sochařky MgA. Song Mi Kim – 18. 4. 2016 od 18h

Pražská galerie českého skla již pátý rokem ve svých prostorách bývalého mlýna na sóju, který byl zrekonstruován na moderní loft, pořádá pravidelná setkání Glass Exellence ve sklářském umění. Jedná se o celoroční program, který je zaměřen nejen na výstavy, ale letos především na přednášky a workshopy. Galerie přichází s akcemi soustřeďujícími se na teoretickou i praktickou stránku oboru sklářství. Pokračuje tak v plnění cílů, které si dala při svém založení. Jde především o oblast edukační a informativní, tvůrčí setkávání a celkovou osvětu tohoto oboru.

V pondělí 18. 4. od 18h proběhne přednáška jihokorejské sochařky MgA. Song Mi Kim, která se před třinácti lety rozhodla poznávat sklo a odešla za ním do České republiky. Nenašla tady nakonec jen tento fascinující materiál a jeho nepřeberné technologické možnosti, ale také nové přátele, rodinu a domov. Sklo přijala s láskou a ono se jí odvděčilo vstřícností, stejně jako na ni coby výraznou osobnost pozitivně reagují čeští lidé. V rámci přednášky vás tedy paní Kim seznámí nejen se svým specifickým přístupem ke sklářskému umění, ale trochu také s jejím úhlem pohledu na obě tak zdánlivě odlišné kultury: českou a korejskou. S jemností a elegancí Vás provede křehkým světem svého skla pojímaného s citem pro materiál, vypravěčským talentem i specifickým pohledem na život často vztaženým k jeho aktuálním aspektům i prastarým legendám vzlínajícím z obou kultur.

Akademický malíř a bývalý vedoucí ateliéru skla na VŠUP prof. Vladimír Kopecký, který byl učitelem Song Mi Kim k této umělkyni dodává: „…je velmi obtížné adekvátně vyjádřit slovy specifickou jedinečnost výtvarného díla a ještě k tomu neseného velebností dálného východu, z její vlasti. Umění Song Mi Kim je ozvěnou vzdálených světů, ale i poznamenané pobytem v Čechách. Není jen exotem v jiném teritoriu. Práce Song Mi vyznačuje se křehkou jemností, smutkem, ohlasem melancholie i vlnami bystrého velkorysého provedení a výtvarné inteligence.…“

„Skleněná díla Song Mi Kim jsou často inspirována korejskými pořekadly a pohádkami, sloužícími autorce k vyprávění svého vlastního ženského příběhu. Nikoliv však primitivně ukřičeným nebo ublíženým „feministickým“ způsobem. Mnohé artefakty jsou velmi podobné deníkovým záznamům, jako ony opravdové a přímé, vždy emotivní, jednou veselé, podruhé smutné. Takováto otevřenost je v oblasti současného českého ateliérového skla, na rozdíl od exhibicionismu a nekonečného omílání odkazu otců–zakladatelů, vzácností. Song Mi Kim dělá takové sklo, jaké se jí líbí, bez ohledu na módní trendy. A protože má nesporný vypravěčský dar, její skleněné příběhy jistě nezůstanou bez posluchačů,“ dodává PhDr. Petr Nový, hlavní kurátor Muzea skla a bižuterie v Jabloni nad Nisou.

www.prazskagalerie.cz

Tagy