weby pro nejsevernější čechy

Inventura (divadlo, hokej, střelnice a zase divadlo)

Inventury nestíhám psát, ale v hlavě jich mám mnoho, obávám se ovšem, že bych vás svými úvahami zahltil příliš, takže udělám inventuru inventur a pokusím se být stručný.

Posledních pár týdnů jsme trávili v divadlech. Nejdřív Ondra Obergruber zhodnotil svou několikaměsíční praxi v Rokoku, kde (mimo jiné) trhal vstupenky. Šikovný biletář)

Ivo viděl a pochvaloval si představení, která byla k vidění v divadle ve Varnsdorfu, Nerudu a Povídky malostranské, Špatnou ženskou, Dobrodružství Toma Sawyera a naposledy Gardobiera. Dušan chodí na loutková představení) a asi všichni už jsme viděli představení Hraničáře Strýček Váňa, které je mimochodem velice povedené, když se herci nesnaží oživit režijní pojetí vlastními kaskadérskými kousky.

Hned na několika místech jsme sledovali excelentní túru po severních Čechách představení divadla Drak Poslední trik Georgese Mélièse.

Pozornost jsme věnovali i ústeckému činoheráku a i tady můžeme bez obav doporučit Hrůzu v Brně, Lebku z Connemary nebo Zkrocení zlé ženy, které se na repertoar vrátí znovu na podzim; mezitím se však můžeme těšit na jeho uvedení na stanici ČtArt.

Když už jsme u divadla a v Ústí, nelze než odkázat na klaunský výstup příštího kandidáta na hejtmana, Jaroslava Foldyny. Tohle číslo sice není herecky ani scénáristicky nijak excelentně zvládnuté, přesto si však své diváky najde, což se těžko chápe, zvláště v konkurenci shora zmíněných skvělých titulů.

foldyna

V Liberci (a v Praze) se hraje o letošní titul mistra hokejové ligy. Je to kousek a díky vstřícnosti tiskového oddělní Bílých Tygrů máte i vy možnost seldovat vývoj série přímo z místa. Doufáme, že vám tohle rozšíření našeho zpravodajství příjde vhod. Atmosféra na místě houstne, emoce jsou cítit na každém kroku a lidé se slabším srdcem by měli být velmi opatrní.

(Mimochodem, na posledním zápase provedla slavnostní vhazování biatlonistka Gabriela Soukalová. O první přestávce pak dostala kytičku od libereckého hejtmana Martina Půty. Myslel jsem, že tenhle hejtman dává na památku samopaly!)

Hokej tady, tady a tady).

Minulý čtvrtek (21/4/2016) jsme vstávali brzy, v Rožanech vzplanul požár jedné z chalup (ano, u té, co stojí u javorové brány!), která se proměnila v jednu z asijských tržnic.

Jak píše web požáry.cz: K události vyrazili profesionální hasiči ze Šluknova společně s dobrovolnými jednotkami ze Šluknova, Jiříkova, Rumburku, Velkého Šenova a Mikulášovic, celkem na místo dorazilo devět cisteren, dopravní automobily a výšková technika.

Požár je vždycky událost, která je dramatická, tentokrát však pocit nebezpečí byl intenzivnější o to, že domek byl asi až po střechu naplněn zábavnou pyrotechnikou.

Jak je to ostatně dobře slyšet i na přiloženém videu.

Požár v Rožanech, jako oblíbené nákupní lokalitě našich saských sousedů, se stal i tématem článku v SächsischeZeitung.

V titulku si všiměte slovíčka böller, znamená to něco jako bouchačka a zajímavé informace najdeme, když si ve vyhledavači necháme vyhledat, co se o bölleru dozvíme s adjektivem český, i když s původem téhle výzbroje nemají Češi společného nic.

zeitung

Ale povolují ji prodávat. Do Německa se však převážet nesmí (jak se dočtete tady). Ale asi převáží, že? Proč by ji jinak u hranic prodávali.

Prostě poptávka/nabídka a žádný pravidla.

Ještě můžete? Už jenom poslední pozvánka.

V úterý 26/4/2016 uvede tento web, zapsaný spolek Ještě Žijem a Broukovcovo Kamdivadlo hru Jaroslava Střelky (ten hraje i hlavní roli) Zahraj ty ejsíky. To jste, jestli nás čtete pravidelně, nemohli přehlédnoout.

Ejsíci letos září všude, kam přijedou (nemyslím opravdové AC/DC, ti mají veliké problémy) a je o ně velký zájem. Takže jsme rádi, že je zájemci mohou vidět ještě za čerstva právě u nás. Těšíme se, že se zastavíte.

ej