weby pro nejsevernější čechy

32. Tour de Zeleňák

Není v naší republice mnoho takových stálic, jakou je silniční klasika Tour de Zeleňák ve Šluknovském výběžku. První sobotu v září 2016 to bude již 32. ročník této nejen pro výběžany tolik významné akce. Závod měří 54 km a vede celým Šluknovským výběžkem.


Historický nádech
„Začalo to jako sázka! V restauraci Zelený strom v Rumburku sedělo u piva 12 statečných – Zdeněk Kafka, Josef Jánoš, Jiří Drahota, Miloš Havlíček, Jiří Tillner, Ivan Drahota, Jaroslav Šott, Pavel Vincent, Jaroslav Maškarynec, Zdeněk Moucha, Václav Frank a Pavel Richter. Psal se rok 1984. Zdeněk versus Vincek, kdo komu ujede na kole? Dohoda, že objedou výběžek kolem dokola, ostatních deset je doprovázelo včetně doprovodné Babety, zastávky v hospodách, to byl nultý ročník.
Příští rok už jich jelo 40…“
V současné době je Tour de Zeleňák nejvýznamnější cyklistickou akcí pro veřejnost v regionu. Stabilně každým rokem závodí 500-600 sportovců všemožné úrovně. Účastnický rekord je 655 cyklistů v roce 2014. Po závodě probíhá až do pozdních nočních hodin doprovodný program v podobě koncertů, vystoupení, aj.
V letošním roce se zázemí závodu přesouvá do centra města na Lužické náměstí, což doufejme, ještě více zatraktivní cyklistický svátek na severu Čech. Trať se tím prodlouží jen o pár set metrů, takže i nadále zůstane Zeleňák velmi rychlým, nikoliv však rovinatým, závodem pro širokou cyklistickou veřejnost.
Před vyhlášením Hlavního závodu si zazávodí také ti nejmenší, kteří ještě hlavní trať neobjedou.
Nejen pro vysoce trénované závodníky je severočeská klasika určena. Pravidlem jsou kategorie historických kol, koloběžek a nově také kategorie Classic na ocelových rámech s klipsnami, řazením „dole“…
Kdo si chce poslední důležitý kopec z Brtníků opravdu natrénovat, může si své vrchařské schopnosti vyzkoušet už o dva týdny dříve na Okolo Vlčí hory, kde si jej v závodním nasazení užijete dokonce až 6x. Oba závody se započítávají do hodnocení o Žiletkáře severu.
Na Zeleňák už je přihlašování spuštěno od 10. června!!!