weby pro nejsevernější čechy

Festival Jurt, Brniště 2016 [hlína]

Festival Jurt se letos konal v Brništi počtvrté (9/8/2016) a letos byl program zasvěcen hlíně.

Je to tak, že po dvou úvodních ročnících, kdy se budovalo a otevíralo ekologické centrum, se tématem tohoto sympatického festiválku stávají živly. Vloni to byla voda (nepršelo)., letos to byla ta již zmíněná hlína (týden před festivalem pršelo, až lilo)).

I když jsme nestačili z programu vidět zdaleka všechno, přeci jen jsme stihli vidět přednášku o tom, jak lze vyrobit a správně připravit hliněnou fasádu podle starých, samozřejmě ale s využitím současných, znalostí. Její vzorek najdete ve fotosetu.

Děti s úspěchem matlaly hliněné panáčky a na místě byla také vybudovaná keramická pec, rovněž z hlíny (tu také najdete mezi fotografiemi).

Přiměřený poče návštěvníků, stánky s občerstvením (k trdelníkům z Varnsdorfu jsme dorazili právě, když prodávalli poslední) a příjemné slunečné počasí.

Spokojená byla i Jana Panáčková, organizátorka festivalu a projektová manažerka Podralského nadačního fondu.

O ambicích, které festival má, mluví s nadšením, ale také velice střízlivě: Naším cílem je, aby to byl pohodový den, kdy si návštěvníci odpočinou, ale také se něco naučí. Snažíme se najít témata, která udrží celý program pohromadě a myslím, že se nám to daří.

Na otázku, který živel bude dominovat příštímu ročníku, zatím krčí rameny. Bude to buďto vítr a energie nebo oheň. Jasno bude až se shromáždí nabídky k jednotlivý tématům.

My vám to, hned jak to bude jasné, dáme vědět.