weby pro nejsevernější čechy

Tourismus Profi v Žitavských horách

Ve čtvrtek 6. dubna 2017 uspořádal pro své členy destinační fond Českého Švýcarska další odbornou exkurzi s ukázkami praxe v cestovním ruchu.

Jako vždy se jednalo o perfektně připravené setkání se starosty a aktéry v oblasti cestovního ruchu včetně názorných prezentací vybraných míst. Tentokrát byla cílem Žitava a Oybin. Místa, kteří mnozí navštívili, ba i opakovaně, a která přesto nabízejí další a další zajímavosti – jen chtít a vědět. Podrobnou zprávu je možno číst na webu krásnolipského KČT ->, tady spíš jen pár vysvětlivek k fotkám a postřehů.

Nejprve úžasná radnice v Žitavě, městě plném českých stop a vlivů. Kupa propagačních materiálů, povídání o tom, jak a co jim funguje či ne, zájem o užší spolupráci. S průvodcem pak po městě: Farní kostel sv. Jana Křtitele se šikmou věží. Muzeum ve františkánském konventu s kostelem sv. Petra a Pavla, kde je k vidění malé postní plátno. A také jeho venkovní část. Kostel sv. Kříže, obklopený hřbitovem, a skrývající v nevšedním interiéru největší skvost města – velké postní plátno. Solný dům, jeden z největších necírkevních prostorů Evropy, a v místní hospodě ochutnávka německé kuchyně. Napadlo by vás k omáčce a knedlíkům dávat zelí?

Přesun k nádraží, po místní úzkorozchodce do Oybinu. Tady opět povídání v místním Infocentru a další propagační materiály. Trochu překvapující, že tu funguje spolupráce s Kamenickým Šenovem, Českou Lípou, Novým Borem, Cvikovem – mnohem víc, než s naším regionem. Místní průvodkyně v dobovém oblečení nás zavede do místního horského kostela, v němž opět nesmazatelnou stopu zanechali Češi. Autobusem kolem Kelchsteine na Sudetenblick, a pak za dalšími výhledy (akce se konala v rámci projektu Turistika s výhledem). Na hraničním přechodu Krompach / Oybin-Hain máme jako na dlani Hvozd a procházíme naučnou stezkou Janské kameny k chatě s vyhlídkou. I když je bohužel zavřeno, rozhled je úžasný a hrad Oybin máme jako na dlani.

Poslední přesun, v Jonsdorfu na nás na druhé větvi úzkorozchodky čeká motoráček, kterým se vracíme do Žitavy.

Výsledný dojem? Když lidem na něčem záleží a chtějí, funguje to. Pokaždé mám smutný pocit z představy, kolik místních starostů by bylo schopno něco takového uskutečnit pro autobus zájemců, mluvit k věci a zajímavě, chlubit se meziobecní spoluprací a fungující podporou turistického ruchu.

Fotografie na webu KČT Krásná Lípa: Václav Hieke ->, Mikuláš Peterka ->

Tagy