weby pro nejsevernější čechy

20. ročník MHF Lípa Musica předznamená prolog na saském Oybině k 700. výročí úmrtí Dante Alighieriho

Tradiční prolog zasazený do malebného prostředí saského hradu Oybin, do tamního klášterního kostela bez střechy, předznamená letošní výjimečný jubilejní 20. ročník Mezinárodního hudebního festivalu Lípa Musica. Po roční přestávce způsobené pandemií se Lípa Musica opět vrací do německého pohraničí, aby zde dále rozvíjela česko-německou kulturní spolupráci a dialog. V pátek 27. srpna se zde představí vokální duo Kchun společně s hercem Vladimírem Javorským v roli recitátora za vizuálního doprovodu kresby světlem z dílny akademického malíře Atily Vörose a VJ Rudolfa Živce. Program nabídne projekt Purgatio čerpající z Dantovy Božské komedie, který bude mimo jiné i příspěvkem k oslavám 700. výročí úmrtí tohoto významného italského literáta. Festivalový prolog, který se uskuteční od 21 hodin, je již vyprodaný.
Tu vyšli jsme a spatřili zas hvězdy…,“ tak zní poslední verš Pekla, první části Božské komedie, který je východiskem pro následující Očistec – Purgatio. A stejně tak by mohlo znít i motto tradičního festivalového oybinského prologu v roce, kdy se potýkáme s pandemií. Symbolicky se o dvacetinách festival vrací k ojedinělému audiovizuálnímu projektu Purgatio, jenž je bytostně s festivalem spjatý v osobnostech pěveckého dua Kchun a důmyslně spojuje v jeden kompaktní celek gregoriánský chorál a renesanční polyfonii spolu s mluveným slovem a kresbou světlem. Jeho uvedení s živou recitací v podání výtečného herce Vladimíra Javorského a s živou světelnou kresbou v místě s pulsujícím geniem loci nabídne nový rozměr nesmrtelnému tématu v jubilejním dantovském roce sedmistého výročí jeho úmrtí. Koncert je zařazen do mimořádného projektu Dante 700, který u příležitosti zmíněného výročí připravil Italský kulturní institut.

„Při samotném vzniku našeho dua Kchun dominovala u mě a Marka Šulce, který je mým dlouholetým kolegou a přítelem a já jsem jeho kmotrem, společná touha a výzva postavit se na pódium pouze ve dvou a takříkajíc utáhnout celý koncert. Byli jsme si vědomi daru, že můžeme pracovat s výjimečnou dispozicí souznění našich hlasů, a tak jsme naše přání a touhu přenesli na zpěvačku a muzikoložku Barboru Kabátkovou, která nám sestavila dramaturgii Očistce plně inspirovaného Danteho Božskou komedií. Od samotného začátku jsme vnímali, že nám sestavila výjimečnou dramaturgii, která má duchovní hloubku a silný potenciál promlouvat k našim posluchačům. Zpěv navrhla prolnout čtením úryvků z Písma a Alighieriho textů a seřadila ho do pěti částí: Tvůrce, Smrt, Peklo, Očistec a Ráj. K tomu se připojili tematické obrazy, minimalistickou, čistou kresbu od Atily Vörose, kterou rozpohyboval Rudolf Živec do videoartu a výsledek je ohromující. Samotné nás překvapilo, jak obrovskou sílu může spojení s moderní technologií mít. Hlas recitátora, kterého pouštíme ze tmy jako „hlas shůry“ výsledný dojem ještě umocnil. Dodnes sklízíme po koncertech ty nejkrásnější a nejvřelejší ohlasy, posluchači často mluví o životním zážitku, který by si rádi zopakovali,“ představuje projekt tenorista Martin Prokeš, který je současně ředitelem festivalu.

Oybinský prolog se uskuteční i v případě nepříznivého počasí, a to v prostorách horského kostela tzv. Bergkirche v podhradí Oybinu. S ohledem na platná protiepidemická opatření na české a německé straně bude návštěva koncertu umožněna pouze za prokázání bezinfekčnosti  – TNO (ukončené očkování, negativní PCR nebo AG test, či potvrzení o prodělání nemoci). Vstupenky na tento koncert již nejsou k dispozici, festival však jako každoročně vypravuje i autobus, kde místa pro držitele vstupenek ještě v tuto chvíli jsou a je možné se přihlásit prostřednictvím webových stránek festivalu.

20. ročník MHF Lípa Musica naplno vypukne mimořádným narozeninovým koncertem 4. září v České Lípě, kde zazní světová premiéra skladby Domov/Heimat napsaná na objednávku festivalu mezinárodně respektovanou skladatelkou Ľubicí Čekovskou. Jejího nastudování se ujme nový umělecký garant festivalu Pavel Haas Quartet ve spolupráci s komorním sborem Martinů Voices za řízení Lukáše Vasilka. Tento slavnostní galakoncert se uskuteční v bazilice Všech svatých a vstupenky jsou ještě k dispozici ve festivalovém předprodeji nebo online na www.lipamusica.cz.

Děkuji za pozornost a přeji příjemné dny!

Ing. Lucie Johanovská, manažerka marketingu & PR
ARBOR – spolek pro duchovní kulturu, Žižkova 528/6, 470 01 Česká Lípa
@: lucie.johanovska@lipamusica.cz,
www.lipamusica.cz | facebook / instagram / youtube: lipamusica.cz

Tagy