weby pro nejsevernější čechy

Krajská vědecká knihovna v Liberci 9. – 11. 5. 2017

Tu je tradiční pozvánka na následující týden do krajské technické knihovny v Liberci. Dnes přidáváme i přehled květnových výstav.

V úterý 9. 5. od 16 hodin se můžete v rámci pravidelného cyklu Z POHÁDKY DO POHÁDKY těšit na Májové pohádky (Ilja Hurník – Malířka; Jozef Pavlovič – K čemu jsou talíře). Do pohádkové dílničky pro předškolní a nejmladší školní děti Vás zve naše Knihovna pro děti a mládež.

Ve středu 10. 5. od 18 hodin se můžete těšit na další přednášku oblíbeného popularizátora astronomie pana Petra Horálka. Tentokrát za námi přijel s přednáškou MOLUCKÉ KLENOTY ANEB „ZA OKEM BOŽÍM“ NA VÝCHOD INDONÉSIE. Ač se to může zdát, mnohými proklamovaná Indonésie má svá ještě neznámá zákoutí. K těm patří souostroví Moluk, obklopené stejnojmenným mořem. Právě tam se v březnu 2016 odehrál úkaz, místními lidmi nazývaný „Gerhana Matahari Total“. Slunce zakryl Měsíc a to nesmělo uniknout žádnému nadšenci, ale především vědecké expedici vedené brněnskými matematiky! Poznáte exotickou Indonésii, jak ji ještě neznáte. Navštívíte Halmaheru, jeden z nejvýchodnějších a nejméně známých, přesto však pozoruhodných ostrovů světa. A také zjistíte, co všechno jsou schopni vědci obětovat pro pár minut vzácného nebeského úkazu.

Letošní rok si připomínáme 300. výročí narození císařovny Marie Terezie. Ve čtvrtek 11. 5. od 17 hodin si můžete vyslechnout přednášku Marie Terezie: Císařovna a její muži, jejímž tématem bude nástup a vláda Marie Terezie a muži, kteří stáli císařovně po boku v době její vlády. Blíže budou rozvedeny nástup na trůn a boje o zachování Habsburské říše. V přednášce bude také zmíněn vliv tohoto období na náš region. Druhá, navazující, přednáška Marie Terezie: Císařovna a její děti se bude konat ve čtvrtek 25. 5. od 17 hodin.

A výstavy:

3. 5. – 30. 5. //Josef Bohuslav Foerster (1859-1951) (galerie ve 3. patře)
výstava věnovaná památce významného českého skladatele, spisovatele a pedagoga. Vzpomínkový koncert k výstavě se koná v pondělí 29. května v 18 hodin. Pořádá Společnost J. B. Foerstera.

3. 5. – 25. 5. //Kouzlo krajin (předsálí ve 2. patře)
Fotografie studentů Univerzity třetího věku se zaměřením na Digitální fotografii a počítačovou grafiku zachycují jednotlivá roční období v krajině. Pořádá Univerzita třetího věku TUL a Centrum dalšího vzdělávání.

3. 5. – 25. 5. // 2017 UK CELEBRATES ... (galerie v 1. patře)
Letos si Spojené království připomíná několik výročí. Přijďte se podívat, která to jsou. Pořádá Britské centrum KVK.

3. 5. – 16. 5. // Marek Lavko – výstava maleb (v -1. patře)
Výstava maleb libereckého autora.

3. 5. – 16. 5. // Tajemný svět Žanety Elisové (v -1. patře)
Výstava obrazů liberecké autorky.

Tagy