weby pro nejsevernější čechy

DRUHÁ STRANA MINCE

Vážení přátelé, srdečně Vás zveme na slavnostní zahájení výstavy „DRUHÁ STRANA MINCE“, které se uskuteční ve čtvrtek 30. listopadu 2017 od 17 hodin v Muzeu skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou, tentokrát s přehlídkou pěší vojenské jednotky Infanterie Regiment Graf von Gaisruck, která je součástí skupiny Steinmetz Terezin 1780 (www.gaisruck.cz).

Výstava netradiční formou představí obory sklářství, bižuterie, mincovnictví a medailérství v souvislostech s historickými i současnými válečnými konflikty.

VÁLKA A MINCE – CO MAJÍ SPOLEČNÉHO?

Válka je jako mince – má vždy dvě neoddělitelné strany. Přináší zkázu, bolest a zmar, ale také inspiraci a novou příležitost. Díky válečným konfliktům nacházeli sklářští výtvarníci i technologové, bižuterní výrobci a medailéři nové náměty a motivy ke své tvorbě. Jejich díla dodnes nesou ducha válečné doby nebo vypráví napínavý příběh. Některá z nich ukáže nová výstava v Muzeu skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou.

Výstava s názvem „Druhá strana mince“ nabídne návštěvníkům zcela netradiční téma. Prostřednictvím vystavených předmětů představuje muzeum dramatické dějiny válek a povstání od 17. století až po moderní současnost. „Je to jedna z mála příležitostí, kdy můžeme uplatnit téměř všechny podsbírky našeho muzea najednou – tedy nejen sklo, bižuterii, mince a medaile, ale také zbraně, součásti uniforem a vojenskou optiku. Věřím, že tentokráte zaujmeme i chlapce a muže všeho věku,“ uvedla ředitelka muzea Milada Valečková.

Muzeum se může pyšnit mimo jiné i takovými historickými unikáty, jako je skleněný ruční granát z první světové války, památeční šrapnel z bitvy u Hradce Králové nebo vzácné ryté sklo s napoleonskými motivy,“ zdůrazňuje hlavní kurátor výstavy Zdeněk Štafl. „Pozornost si zaslouží také kuriózní soubor vánočních ozdob z obou světových válek, atraktivní bude jistě instalace vojenského ležení nebo současná vojenská optika – zaměřovací dalekohledy a tankové průzory. Některé z nich si bude možné i vyzkoušet,“ dodal spolukurátor výstavy Petr Čížek. Mnohé z těchto předmětů budou vystaveny vůbec poprvé.

Nad výstavou převzal osobní záštitu ministr obrany Martin Stropnický.

Vernisáž proběhne ve čtvrtek 30. listopadu 2017 od 17 hodin v hlavní budově Muzea skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou a bude zpestřena vystoupením vojenské historické skupiny. Výstava samotná bude otevřena až do 15. dubna 2018.

Šárka Labusová, asistentka ředitelky muzea

T: 483 369 013 / M: 778 702 890

E: sarka.labusova@msb-jablonec.cz

Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou, U Muzea 398/4, 466 01 Jablonec nad Nisou

www.msb-jablonec.cz

Prototyp skleněného granátu, foto A. Kosina

Odznaky z 1. světové války, foto A. Kosina

Vánoční ozdoba 01, foto A. Kosina

Upomíka na válku 1866 u Sadové, dělostřelecký šrapnel, foto A. Kosina

Tagy