weby pro nejsevernější čechy

Vánoční hra aneb o tom slavném narození

Některé divadelní hry se dají hrát pořád a některé jenom někdy a zatímco některé byste klidně neviděli nikdy, jsou tu i ty, které byste rádi viděli pořád a uvidíte je jenom někdy.. To je i tahle, letošní poslední činoherácá premiera, hra o tom slavném narození.

Text navazuje na tradici barokních lidových her, specielně na Rakovnickou vánoční hru a na Semilskoiu hru vánoční a autorem nového textu je Tomáš Vůjtek. Původně ji napsal pro ostravskou Arénu a také jednoho rozhlasového zpracování, kterého se tu a tam dočkáte na stanici Vltava, jak se mi letos na podzim stalo a je to přesně to vysílání, kvůli kterému si klidně prodloužíte cestu domů, abste to slyšeli celé.

Zápletka není složitá: Ve vtipně rozehraném příběhu sledujeme ďábelskou intriku, která má lidem znemožnit, aby poznali, kdo se jim to v Betlémě vlastně narodil. Intrikánští čerti však nakonec ostrouhají a nám lidem se narodí Ježíšek..

Činoherák si tu zahreje skoro kompletní a ještě potřebuje pár hostů, aby někdo nebo něco nechybělo.

Doufám, že to nebude znít nevhodně, ale v tomhle představení se vyblbnou všichni a tak celá ta parta bad boys čertů, stejně jako good boys andělé si svůj part užívají jako děti, a děti se v hledišti baví stejně jakoti šťastnější rodiče, kteří mohli jít sebou.

Ti se dočkají i malé ústecké aktualizace, která je vtipná a přesná.

Počítám, že v novém roce se Vánoční hry dočkáme zase až na konci roku. Zkusit to můžete ještě letos, jestli zbylo místečkio..

Režie: Jan Plouhar
Dramaturgie: Jan Jankovský a Lukáš Černoch
Scéna: Jan Plouhar
Kostýmy: Lucie Šperlová
Hudba: Vojtěch Vágner
Fotografie: Markéta Petříčková
Hrají: Adam Ernest, Anna Fišerová, Petr Barančík j.h., Jan Plouhar, Lukáš Černoch, Anna Kratochvílová, Anna Masárová, Václav Hanzl, Jan Jankovský, Kryštof Rímský, Vojta Kadeřábek, František Marek, Michal Kříž, Jiří Maryško j.h., Štěpánka Tichá
vhodné od 6 let / 40 minut bez pauzy

Tagy