weby pro nejsevernější čechy

Otevření turistické stezky Horní Poustevna – Langburkersdorf

Ve čtvrtek 19. dubna 2018 začal maraton akcí k zahájení turistické sezóny Českého Švýcarska slavnostním otevřením nové přeshraniční stezky.

V určenou hodinu se na nádraží v Horní Poustevně sešel chumel zájemců, který byl přivítán za České Švýcarsko o.p.s. Jiřím Rakem a za místní KČT Martinem Kučerou. Přímo na nádraží začíná nově proznačená zelená, vedoucí obcí kolem jedné z informačních tabulí o místních drobných kamenných památkách pod vrch Poustevník, na jehož vrchol vede místní odbočka. Náročnější výstup na vrchol se vyplatí, výhled je odtud úžasný.

Pak už jen zelenající se přírodou na hranice, kde Němci hráli silnou přesilovku. Jak početní, tak organizační. Květnaté projevy, vzájemná děkování a blahopřání, nakonec i ono slavnostní šmiknutí pásky. A hurá ke stolům, guláši, wurstům, pivku a ovocným šťávám.

Překvapivě příjemnou tečkou byl svoz minibusy do obce Langburkersdorf k muzejní expozici. Kdo téhle šance nevyužil, může jen litovat. V nádherně zrekonstruovaném Dvorním mlýně je nevšední expozice Selský život v domě, na dvoře a poli. Prý vše, co je k vidění, pochází od místních. Vskutku stojí za návštěvu a podrobnější prohlídku.

Fotky na webu KČT Krásná Lípa od Ilony Řechtáčkové -> a Jardy Leksy ->

Pro představu ještě mapu (pozici Start neberte vážně, záznam GPS se chová jako jakákoli jiná moderní aplikace – bohužel tak na trase chybí odbočka na Poustevník):

Tagy