weby pro nejsevernější čechy

Muzejní noc pod Ještědem 2018

Liberec, Jablonec nad Nisou, Vratislavice nad Nisou – Muzejní noc se vrací do měst pod Ještědem. V pátek 18. května 2018 se na několika místech vrátí čas do období první republiky.

Kromě tradičních nočních prohlídek muzeí a galerie se návštěvníci mohou těšit na večer plný tance, zpěvu a dobového občerstvení. Chybět nebudou ani atrakce a oblíbené výtvarné dílny pro děti. Program Muzejní noci pod Ještědem zaujme všechny věkové a sociální skupiny.

V pátek 18. května 2018 se v 18 hodin otevřou brány muzeí a galeriíe v Liberci, Jablonci a Vratislavicích a zůstanou otevřené až do půlnoci. „Jako každý rok, máme i letos společné téma Muzejní noci pod Ještědem,“ informuje koordinátorka programu Petra Kašková a dodává: „Letos je jím první republika a odkazujeme tím k osmičkovým výročím, jež si letos mohutně připomínáme. Abychom podpořili atmosféru doby, rozhodli jsme se vyhlásit facebookovou soutěž o nejlepší prvorepublikový kostým. Čím více ‚lajků‘ soutěžící nasbírají, tím atraktivnější ceny mohou získat.

Jádro liberecké části Muzejní noci pod Ještědem bude opět na muzejní křižovatce libereckých ulic Masarykova – Vítězná, v Jablonci pak u Muzea skla a bižuterie. Program nabídne návštěvníkům kromě komentovaných prohlídek vedených odborníky také lampionové výtvarné dílny. Vlastnoruční výrobky si děti mohou hned vyzkoušet na lampionové stezce v muzejním parku. Severočeské muzeum bude letos kvůli rekonstrukci uzavřené, zpřístupněná zůstane pouze věž. Muzeum svůj program přesune před budovu, kde bude mít stánek také iQLANDIA s prvorepublikovými aktivitami. Chybět nebude ani pódium s bohatým celovečerním programem obklopené stánky nejen s prvorepublikovým občerstvením. „Osobně se těším na mažoretky, módní přehlídky, hudební vystoupení i ohnivou show, která vypukne úderem půlnoci,“ láká na pódiový program Petra Kašková.

Pestré vyžití včetně komentovaných prohlídek a dětské dílny si přichystal také areál Rodného domu Ferdinanda Porscheho ve Vratislavicích nad Nisou. Otevřená bude rovněž Kavárna v Rodném domě s degustací vín a stylovým občerstvení z doby první republiky. Automuzeum Vratislavice nabízí komentované prohlídky unikátních exponátů nebo ochutnávku piv pivovaru Konrád.

V Jablonci nad Nisou zahájí bohatý doprovodný program první prezident Československa T. G. Masaryk, který bude pokračovat spanilou jízdou na další místa Muzejní noci pod Ještědem. Muzeum skla a bižuterie a Dům manželů Scheybalových nabízí stylový venkovní program v podobě dobových hudebních i tanečních vystoupení včetně výuky stepu či swingu. Chybět nebudou komentované prohlídky, fotokoutek ani tvůrčí dílna pro děti.

Mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou je zajištěna kyvadlová doprava historickými autobusy a tramvajemi se zastávkou ve Vratislavicích.

Podrobný program Muzejní noci Pod Ještědem najdou návštěvníci na webových stránkách, Facebooku a v informační brožuře, která bude zdarma k dispozici v zúčastněných organizacích a v infocentrech. V brožurce rovněž návštěvníci naleznou jízdní řády k historickým autobusům a tramvajím.

Projekt Muzejní noc pod Ještědem je součástí Festivalu muzejních nocí, který volně navazuje na Mezinárodní den muzeí. Tuto akci společně pořádají: Oblastní galerie Liberec, Severočeské muzeum v Liberci, Technické muzeum Liberec, iQLANDIA, Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou, Dům Jany a Josefa V. Scheybalových Jablonec nad Nisou, Automuzeum a Rodný dům Ferdinanda Porscheho ve Vratislavicích nad Nisou.

Akce probíhá za finanční podpory Ministerstva kultury ČR, Libereckého kraje, Statutárního města Liberce a Statutárního města Jablonce nad Nisou.

Muzejní noc pod Ještědem se koná v pátek 18. května od 18 do 24 hodin, vstup zdarma!

Kontakt: Petra Kašková (hlavní koordinátorka Muzejní noc pod Ještědem), 725 558 413, petra.kaskova@ogl.cz

===

MUZEJNÍ NOC PRVOREPUBLIKOVÁ – Jablonec nad Nisou

Letošní muzejní noc přináší prožitky a vzpomínky v duchu první republiky. V pátek 18. května se od 18 do 24 hodin můžete přenést s tanečníky, hudebníky, prostřednictvím dobových artefaktů i díky setkání s prvním prezidentem o sto let zpět.

V Libereckém kraji opět své síly spojily kulturní instituce v Liberci, Vratislavicích a Jablonci nad Nisou, kde můžete navštívit Muzeum skla a bižuterie a Dům Jany a Josefa V. Scheybalových. Jablonecké muzeum nabídne návštěvníkům kromě prohlídek stálých expozic a aktuální výstavy Zdeňka Lhotského programovou sestavu mimořádných a nečekaných zážitků a setkávání. „Akci zahájí v 18 hodin první prezident Československa T. G. Masaryk. Na letní scéně ho uvítá dětský sbor Iuventus, gaude! Pod záštitou České obce sokolské (Župy ještědské) se prezident poté vydá v historickém voze v rámci Spanilé jízdy na návštěvu dalších míst Muzejní noci,“ říká ohledně zahájení a postavy, která bude nocí provázet, Marie Vocelová z Muzea skla a bižuterie.

Dále vystoupí veselá skupina mužoretů s příznačným názvem ARTrosa. Také budete moci obdivovat unikátní stepařské vystoupení Project WINGS – tanečníků, kteří svou techniku vypilovali u slavných stepařů na Brodwayi. V průběhu večera tito mistři naučí přítomné základním krokům klasického stepu.

Slunečná hudba let 20.–40. v podání Adély Zejfartové a jejího Sunny Swing Tria bude znít nejen k poslechu, ale i k příjemnému posezení ve vytvořené iluzi prvorepublikové kavárny, o kterou se postarají majitelé kavárny Pokec. „Před hlavním vchodem do muzea budete moci hodit šesták do klobouku pravému flašinetáři. Pokud si budete chtít odnést kromě osobních pocitů i něco malého pro radost, můžete si koupit štěstíčko. A jelikož si v letošním roce připomínají sto let také čeští letci, nebude v rámci stylového občerstvení chybět ani pivo českých letců. Na cestu domů si pak můžete posvítit lampionem, který si vyrobíte v tvůrčí dílně,“ zmiňuje další program v muzeu Vocelová.

Kontakt:

Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou

Marie Vocelová, propagace, prezentace

tel: 483 369 022, 774 323 738, e-mail: marie.vocelova@msb-jablonec.cz

V DUCHU PRVNÍ REPUBLIKY PROŽIJTE NOC V MUZEU

18:00 – Slavnostní zahájení Muzejní noci příchodem postavy prvního československého presidenta T. G. Masaryka za doprovodu členů České obce sokolské – Župy Ještědské. Postavu presidenta ztvární Marek Sýkora – člen Naivního divadla v Liberci, kostým zapůjčilo DFXŠ

18:10 – Dětský pěvecký sbor IUVENTUS GAUDE! – zazní státní hymna na počest prvního presidenta ČSR a další písně První republiky.

Dětský pěvecký sbor ZUŠ Jablonec nad Nisou IUVENTUS, GAUDE! (Mládeži, raduj se!) vznikl v září 2015 a zahrnuje 5 sborových oddělení s celkovým počtem 190 dětí. Od samotného vzniku pořádá Iuventus, Gaude! Pravidelná podzimní setkání s různými ispirujícími umělci. V letech 2006-2010 se setkával na improvizačních koncertech s Jiřím Stivínem a Štěpánem Rakem, v následujících letech se souborem Hradišťan, Spirituál Kvintetem, Musicou Floreou a mnoha dalšími včetně společného koncertování s houslistou Jaroslavem Svěceným. V roce 2009 byl soubor vybrán k doprovodu setkání papeže Benedikta XVI. S dětmi při jeho návštěvě Prahy.

Za soutěžní úspěchy na sborových olympiádách World Choir Games 2008 (Graz), 2012 (Cincinnatti) a 2014 (Riga), za titul Mistra světa sborového zpěvu 2011 a za absolutní vítězství v Grand Prix (Graz) a 2016 (Toruň) byl jmenován Sborem roku 2012 a v roce 2016 pozván k uspořádání celovečerního koncertu na metinárodním hudebním festivalu Pražské jaro.

Sbor pracuje pod vedením sbormistra MgA. Tomáše Pospíšila, hlasové poradkyně PaeDr. Aleny Tiché a za klavírního doprovodu Mgr. Jany Liškové Kvochové.

19:00 – odjezd T. G. Masaryka historickým vozem v rámci Spanilé jízdy veteránů do dalších míst Muzejní noci

19:00; 20:15; 22:00 – ARTrosa – originální soubor mužoretů – mažoretková skupina postarších pánů

Když se v roce 2006 zrodil nápad vytvořit obdobu mažoretkové skupiny z postarších pánů, kteří si dali název ARTrosa, zřejmě nikdo z nich nečekal, že takzvaní mužoreti by mohli vystoupit na stovkách nejrůznějších míst.

„Celé tohle naše první vystoupení jsme původně vymysleli jen pro příležitost odhalení čtyřmetrového pískovcového modelu sochy Obřího trpaslíka na výstavě v Hořicích. Ono se to ale, což jsme vůbec nečekali, ujalo“ vypráví jeden z mužoretů František Kozel. Teď společně se souborem mužoretů objíždějí různé akce nejen po celých Čechách a Moravě, ale vystupovali i v zahraničí.

„Úžasná jsou vystoupení na venkovských tancovačkách, sjezdech rodáků, hasičských zábavách a podobných akcích. Občas, když má hospoda nízký strop, tak se stává, že při stavění živé pyramidy, se mužoret na špičce dotýká stropu,“ líčí s úsměvem Kozel.

Říká, že nepamatuje žádné špatné vystoupení ani negativní přijetí. „Občas jsou lidi šokovaní, ale když se vzpamatují, tak jsou většinou nadšení,“ řekl Kozel.

Přestože si mnoho lidí myslí, že název Artrosa souvisí s kloubním onemocněním, František Kozel to vysvětluje jinak. „Tu diagnózu sice někteří z nás mají, ale původně jsme název mysleli jako spojení slov umění a růže,“ tvrdí. Tým tvoří dvanáct mužů, do Jablonce přijede sestava osmi členů.

Ačkoli jde především o recesi, mužoreti každé pondělí tvrdě trénují. „Skutečně málokdy se stane, že bychom si dali jenom pivo. Spíš cvičíme a pak to u piva probereme,“ řekl František Kozel.

19:15; 20:30; 22:30 – Project WINGS

Unikátní stepařské vystoupení pánů tanečníků, jejichž nadšení je spojeno s profesionalitou a kvalitou taneční techniky, kterou vypilovali u mnoha slavných stepařů z Broadwaye. Mezi členy seskupení patří tanečníci Václav Muška, Jan Bursa a Pavel Strouhal.

Project WINGS vznikl jako spojení tří tanečníků, kteří se rozhodli ukázat českému divákovi moderní formu stepu spojeného s živou muzikou. Prvním je Václav Muška. Učil step na konzervatoři Jaroslava Ježka. Ten ke stepu přivedl choreografa Pavla Strouhala. Třetím je Jan Bursa, který si z New Yorku přivezl americké know-how a také kontakty, mimo jiné na světovou stepařskou jedničku Jasona Samuelsona Smitha, který k novému představení Project WINGS R.I.P. udělal choreografii.

V průběhu večera se tito mistři pokusí zasvětit do základního stepařského kroku i přítomné diváky.

19:30; 21:00; 23:00 – Adéla Zejfartová a Sunny Swing Trio – komorní těleso složené z předních českých swingových hudebníků. Zpívá a moderuje známá swingová zpěvačka Adéla Zejfartová.

Repertoár se skládá z taneční hudby 20. – 30. let, ale také nejznámějších českých písní z prvorepublikové éry. Tato slunečná hudba, vyvolávající reminiscenci zlatého věku minulého století, je určena k tanci i poslechu. Zpívá a moderuje Adéla Zejfartová.

18:00 – 23:00 – Tvůrčí dílna „Vytvoř si svůj lampión“ – probíhá v ateliéru muzea

18:00 – 23:00 – Flašinetář František Šťastný – ručně vyráběný flašinet ovládne pravý nefalšovaný flašinetář

18:00 do vyprodání zásob – KUP SI ŠTĚSTÍČKO – Muzeum si pro návštěvníky připravilo klasickou staročeskou doprovodnou akci pro zpříjemnění muzejní noci. Ve stánku s označením si bude moci každý návštěvník vybrat papírový sáček s ukrytým překvapením a jak jinak, když se akce koná v muzeu, tematicky laděnými dárečky ze skla a bižuterie

18:00 – 24:00 – Kavárna První republiky – pražená káva, tradiční česká domácí limonáda, zákusky, dobroty, cuc na kládě atd. Iluzi dobové kavárny a výrobků do tohoto období zapadající vytvoří majitelé nám dobře známé Kavárny POKEC

18:00 – 24:00 – 100 let českého a slovenského letectví – Pivo českých letců – Pivovar Rezek s nabídkou občerstvení . Nejen republice je v tomto roce 100 let.

V průběhu celé akce: možnost zhlédnout krátkodobé výstavy i stálé expozice muzea

Ve vestibulu muzea – Pořiďte si snímek s postavou presidenta T. G. Masaryka a zúčastněte se tak naší společné fb soutěže o nejlépe hodnocený dobový kostým

Tagy