weby pro nejsevernější čechy

Mnoho podob nezávislosti, nespoutanosti a svobody na filmovém festivalu v Litoměřicích

Ve dnech 31. 8. – 2. 9. 2018 se uskuteční již 18. ročník Filmového festivalu Litoměřice s názvem Nezávislost, nespoutanost, svoboda.
Slavnostní zahájení festivalu a následná projekce filmu Jan Palach za osobní účasti režiséra Roberta Sedláčka začne v pátek 31. 8. v 18:00 v kině Máj.

Snímek režisér natočil podle scénáře spisovatelky Evy Kantůrkové. Po projekci se uskuteční beseda s režisérem, kterou bude moderovat Filip Kršiak, který se již více než deset let zabývá filmovou výchovou a je zároveň uměleckým ředitelem festivalu Elbe Dock.
Před slavnostním zahájením proběhne v kině Máj již tradičně vernisáž výstavy. Letos se bude jednat o výstavu dle komiksu Svatá Barbora od Marka Šindelky, Vojtěcha Maška a Marka Pokorného, jehož příběh vychází z kuřimské kauzy. Také vernisáže se osobně zůčastní jeji tvůrci. Výstava bude letos pojata v analogii se samotným komiksem jako pátrání po souvislostech, proto na její části budou diváci narážet na různých místech Litoměřic, na kterých bude také probíhat festivalový program.

Kromě kina Máj to bude Knihovna Karla Hynka Máchy v Litoměřicích, Letní kino na Střeleckém ostrově a nově také prostror v litografické dílně Litho Lito, která je ve středu města v domě zvaném Gotické dvojče.
Na programu festivalu, který začíná projekcemi již v pátek 31.8. dopoledne, budou promítány opět filmy z 35mm filmového pásu, např. Vtáčkovia, siroty a blázni od Juraje Jakubiska, Romance pro křídlovku od Otakara Vávry, dále filmy z exotických prostředí – Nebeští nomádi o rodině přebývající vysoko v kyrgyzských horách nebo mexický film Post Tenebras Lux. Tento film byl oceněn Cenou za režii na festivalu v Cannes v roce 2012. Byl natočený ve formátu 4:3, kdy jeho větší část pracuje s rozostřením okrajů obrazu. Uvedeme také barvami explodující muzikál z období francouzské nové vlny Slečinky z Rochefortu, vítězný snímek ceny Na východ od západu loňského karlovarského festivalu Jak Víťa Česnek vezl Ljochu Vrtáka do důchoďáku plný ruského rapu, satiry a gangsterů. Diváky dále čeká nově zrestaurovaná kopie sovětského kinematografického klenotu Jeřábi táhnou nebo festivalově úspěšný poetický dokument Chuť cementu.

Festival myslí i na dětského diváka. Pro něj bude na programu kromě dvou pásem z Ozvěn Anifilmu převyprávěnílužickosrbské legendy o Krabatovi Čarodějův učeň od mistra českého filmu Karla Zemana.
Dalším filmem uvedeným na festivalu bude autorský dokument Terezy Reichové Epidemie svobody, který se zabývá kontroverzní a složitou otázkou očkování malých dětí a jeho možných vedlejších účinků. Film přijede osobně představit jeho režisérka a po projekci
bude následovat beseda. Nebudou chybět oblíbené Ozvěny Anifilmu. V doprovodném programu si budou moci diváci prohlédnout například Pramítačku Jana Kulky. Jedná se o experimentální performanci s (nejen) filmovým materiálem a speciálně zrekonstruovanou promítačkou. Pramítačka je archeoskopem pro zkoumání povahy samotných filmových pralátek. Je cestou vpřed návratem ke kořenům – do doby prekinematografické a dál do filmového pravěku.
Na festivalu bude zastoupena i hudba v podobě koncertu Manon Meurt – kvarteta z Rakovníka, které oživuje odkaz kytarového stylu shoegaze a v současnosti připravuje desku s producentem Janem P. Muchowem. V letním kině čeká na diváky v páteční večer projekceuznávaného němého filmu Takový je život s živým hudebním doprovodem Jana Buriana mladšího a v sobotu filmová klasika – Bezstarostná jízda.

Tagy