weby pro nejsevernější čechy

Nový Bor čeká premiéra: lyžařský sprint

Na sobotu 16. února je v Novém Boru pro běžkaře všech věkových i výkonnostních kategorií naplánováno sprinterské klání o pohár města v běhu na lyžích. Příznivci bílé stopy budou závodit v areálu zdejšího cyklistického areálu, který po letech nachází své uplatnění.
Pořadatelem prvního ročníku sportovní akce nazvané Lyžařský sprint o pohár města Nový Bor je společně s oddílem běžeckého lyžování SKI Polevsko také město Nový Bor.

„Běh na lyžích je velmi oblíbeným sportem mnoha obyvatel Nového Boru. Proto jsme se rozhodli tuto akci podpořit. Rádi bychom také do budoucna  z tohoto závodu učinili novoborskou tradici,“ sdělil starosta města Jaromír Dvořák.

Na závodníky v dětské kategorii čeká rolbou upravená trať v délce 400 metrů, dospělí zase změří síly a rychlost v běhu klasickou technikou na kilometrovém okruhu. „Na start jsou zvány všechny věkové i výkonnostní kategorie od dětí až po veterány. Zúčastnit se mohou zkušení závodníci i neregistrovaní sportovci. Jedinou podmínkou je schopnost stát na lyžích a absolvování tratě,“ přiblížil Jan Šmíd, ředitel závodu.

Podle informací pořadatelů prezence účastníků závodu proběhne od 9 hodin do 10,30 hodin. Start kvalifikace na kilometrový závod je předpokládán v 11 hodin. Děti se do bílé stopy následně vydají po poledni a na 13. hodinu je naplánováno semifinále a finále. Vzhledem k účasti více kategorií proběhne na závěr superfinále, které rozhodně o absolutním vítězi a vítězce. Nejrychlejší borci budou vyhlášeni a oceněni ve 14 hodin.

Organizační i technické přípravy ski sprintu v Novém Boru v těchto dnech finišují. Nejnovější předpovědi meteorologů slibují na nadcházející dny i vydatnější sněžení. Pořadatelé přesto nenechávají nic náhodě a sníh zajišťují vlastními silami.

„Sněhu není mnoho, proto se organizátoři rozhodli ve spolupráci s firmou AVE, sponzorem závodu, pro navezení chybějícího sněhu z okolí. Závodníci se tak mohou těšit na rolbou upravenou trať. Ta bude speciálně pro tuto akci zapůjčena od provozovatele polevského vleku TJ Stadion Nový Bor,“ popsal Jan Šmíd. Zároveň upozornil, že navezený sníh může obsahovat zbytky nečistot a tomu by měli závodníci přizpůsobit volbu lyží.

Kromě upravené tratě, která se po ukončení závodu zpřístupní veřejnosti, bude běžkařům poskytnut i bezplatný mazací servis. K dispozici bude také občerstvení nebo potřebné zázemí ve vyhřívaných stanech. K parkování mohou účastníci závodu či diváci využít prostor Kalinovy ulice. Bližší informace jsou dostupné na: http://www.skipolevsko.estranky.cz/clanky/lyzarsky-sprint.html.

Lyžařský sprint je posledním velkým závodem v seriálu závodů polevských běžkařů. Uplynulý víkend patřil Lužické třicítce, nejtěžšímu závodu v Lužických horách, který vyhrál Radek Horálek z Liberce. Členové SKI Polevsko již nyní plánují na rok 2013 řadu tradičních akcí. Na jaře 13. dubna si nenechte ujít Polevský běh lyžařů. Hlavní akcí léta je Noční výstup na Klíč v červenci a Kytlický minitriatlon, který se koná 10. srpna.

Jan Šmíd za přispění Jany Maněnové

Tagy