weby pro nejsevernější čechy

Nezaměstnaní našli nové uplatnění v sociálních službách

Krásná Lípa dne 20. 2. 2012 – Kostka Krásná Lípa realizuje projekt Učení je cesta. Dvacet uchazečů o zaměstnání získalo novou kvalifikaci pro práci v sociálních službách složením závěrečné zkoušky a získáním osvědčení v kurzu Pracovník v sociálních službách. Pro 17 z nich jsme vytvořili nová pracovní místa u zaměstnavatelů ve Šluknovském výběžku.

„Žijeme v regionu, kde je každé nové pracovní místo výhrou. Mám radost, že jsme 17 uchazečům umožnili získat potřebnou kvalifikaci a nové pracovní místo v několika obcích Šluknovska“,  říká ředitelka Kostky Hana Volfová.

Patnácti osobám bylo přislíbeno pracovní místo v některé z obcí či neziskové organizaci ve Šluknovském výběžku. Nová pracovní místa byla vytvořena v prosinci 2012, další v lednu tohoto roku, u obcí Jiříkov, Rumburk, Varnsdorf a Krásná Lípa nebo organizací White light I., Farní charita Šluknov, Kostka Krásná Lípa, ZŠ Krásná Lípa a Cedr. V současné chvíli je zaměstnáno celkem 17 osob.

Díky projektu mohla například Krásná Lípa posílit počet asistentů prevence kriminality ve městě o dva nové pracovníky a zajistit větší pořádek a klid v ulicích. Asistenti se střídají a působí tak v obci i o víkendu a ve večerních hodinách.

Další získali uplatnění v sociálních službách nebo jako terénní pracovníci obcí. „Nový pracovník nám pomohl zejména v nízkoprahu, kde jsme již potřebovali posílit a člověk navíc tam je opravdu znát“, říká Ludevít Šandor z Centra sociálních služeb ve Varnsdorfu.

Město Jiříkov využilo tuto možnost k zavedení terénní práce, která dosud v obci chyběla. Terénní pracovnice v Jiříkově již navázala spolupráci se školou a pomáhá rodinám s dětmi s přípravou dětí do školy.

V současné době se většina nových terénních pracovníků teprve učí svou práci dělat profesionálně a pracují pod dohledy svých kolegů, což je někdy náročné pro obě strany. „Je dobře, že se mě zeptá, když si není jistá a já jí poradím. Začátek není snadný a rodiny si těžko zvykají na nového pracovníka“, říká Dana Neidhartová, terénní pracovnice města Rumburk.

I sami rekvalifikanti si v tuto chvíli uvědomují, že sociální práce není jednoduchá a to, co zprvu vypadá jako obyčejné povídání si s lidmi, je někdy těžká dřina. Terénní pracovnice v Jiříkově, Lucie Kováčová, už si toto zažívá na vlastní kůži. Sama říká: „Nečekala jsem, že to bude takhle náročné. Jsem teď ráda, když přijdu z práce a nemusím s nikým mluvit.“

Projekt Učení je cesta (CZ.1.04/3.3.05/75.00130) je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR, realizátorem projektu je Kostka Krásná Lípa, p. o.

Petra Vrajová

Mentor – sociální pracovník

mentor@krasnalipa.cz

775 70 80 87, 412 354 849

http://kostka.krasnalipa.cz

Tagy