weby pro nejsevernější čechy

Přes vrchol Klíče [TIP NA VÝLET]

Pomalu to vypadá, že se jaro už našlo, a tak vám přinášíme tip na příjemný jarní výlet. Jestli jste si vždycky říkali, že se na tu podivnou horu u Nového Boru chcete podívat, máte právě teď ideální příležitost. Trasa je dlouhá 8 km a neměla by vám zabrat více než 3 hodiny. foto: Ondřej Uher

Nejprve se musíte dostat na nádraží v Novém Boru, kam můžete jak autem, tak i vlakem, protože do tohoto města je vcelku příjemné spojení. Od vlakové stanice se tedy vydáte po červené turistické značce a pozvolným stoupáním se dostanete ke Kamzičí studánce. Odtud se již prudce stoupá do sedla pod Klíčem (595 m), pokračuje se k odbočce na vrchol Klíče (625m) a nakonec na úplný vrchol (760m).

Klíč je mohutný znělcový suk kuželovitého tvaru, který vznikl třetihorní vulkanickou činností. Z jeho vrcholu je nádherný kruhový výhled do širokého okolí. Nakonec přikládáme ještě jednu zajímavost a to především pro ty, kteří se bojí, že tak velké převýšení nezvládnou. Dne 22. července 1928 na samotný Klíč vyjel se svojí motorkou Čechie-Böhmerland pan Bruno Pfeiffer. Vzal to ze Svoru po dnešní turistické cestě.

Teď zpátky k naší trase: Až se pokocháte výhledem, můžete sejít dále po červené značce, která vede na nádraží ve Svoru. Když byste měli chuť dát si trasu obráceně, upozorňujeme vás, že stoupání je značně prudší a nepříjemnější. Terén se označuje za středně náročný a celou trasu najdete v turistické mapě KČT č.14 – Lužické hory.

Tagy