weby pro nejsevernější čechy

Netradiční exkurze okolo Dráhy Národního parku České Švýcarsko – poosmé (a letos naposledy)

V sobotu 22. září 2018 se uzavřel letošní cyklus Netradičních exkurzí okolo Dráhy národního parku – v režii obecně prospěšné společnosti České Švýcarsko ve spolupráci s KČT Krásná Lípa vedla poslední trasa do kaňonu Labe.

Na místa známá, navštěvovaná a již i několikrát navštívená z netypické strany přes místa neznámá. Vlakem tentokrát znovu na „opačnou“ stranu, výchozí stanicí je Veselé pod Rabštejnem. Po modré směr Oleška, nejprve Stará, pak Nová. Obě pro mne zcela neznámé, neměl jsem tušení, že něco takového je tu na dosah. Hlavně Staré Olešky jsme si užili, protože na nás čekal Rosťa Křivánek s partnerkou, aby nás provedl, povyprávěl a hlavně ukázal. Velmi příjemně strávený čas.

Následně po modré skrz lesy směr Arnoltice, kde ale uhýbáme a snažíme se najít neznačenou, ve starých mapách a průvodcích prý existující pěšinu na kraj lesa, jímž vede červená po vyhlášené Knížecí cestě z Bynovce na Belveder. Ta ale neumožňuje skvělé výhledy, které se přes louky nabízejí nám – skalní masivy Čech i Německa máme jak na dlani, včetně několika rozhleden.

Dostatečně vykocháni se nakonec na červenou napojíme, ale někteří jen krátce. Dojde totiž k dělení na A a B. Slabší kusy rovnou na Belveder, pár statečných podél rokle na okraj pískovců nad kaňonem Labe. Kličkujeme mezi značením NPR Kaňon Labe, ale i tak se daří najít spoustu nádherných vyhlídek, z nichž každá je jiná… Nakonec se i tahle naše skupina vyloupne na Belvederu, kde je plno času na občerstvení.

A zbyl už „jen“ sestup dolů k přívozu v Dolním Žlebu. Ale aby to bylo pestřejší, nikoli po zelené, nýbrž po neznačených (a poměrně zanedbaných) schodech rovnou z vyhlídek dolů. Po sportovním výkonu po zelené nad silnicí k přívozu, a ještě zbude do odjezdu vlaku chvilka na další odpočinek a občerstvení v Dolním Grundu. Snad se ve zdraví sejdeme zase co nejdřív nad nějakým dalším putovacím seriálem.

Absolvovaná trasa

 

Tagy