weby pro nejsevernější čechy

Euroregion Tour 2019

V pátek 15. března 2019 (a sobotu 16. 3.) se v Jablonci nad Nisou konal 19. ročník mezinárodního veletrhu cestovního ruchu Euroregion Tour.

Je to už nějaká doba, kdy jsem se do Jablonce vypravil, proto jsem se rozhodl letos minulá zanedbání napravit. Už jen proto, že v úterý 12. března 2019 se ve cvikovském pivovaru konala příbuzná akce (1. Lužickohorský miniveletrh a konference cestovního ruchu), která ale nebyla určena pro veřejnost. Naopak Euroregion Tour je pro nejširší veřejnost, a turistickou nabídku doplňují lokální výrobci, řemeslníci a prodejci, k tomu na pódiu ještě doprovodný program (já se potkal s barmanskou show a orientálními tanci).

Neumím odhadnout, jaká je pro vystavovatele „výtěžnost“ takové prezentace, ale lidí tu bylo, že se chvílemi projít nedalo. Jistě, byli tu sběratelé propisek a tašek, byli tu školní třídy, ale byli tu i lidé s konkrétním cílem a potřebami. A já si vezl domů plný batoh inspirace a ještě stačil pokecat i s těmi, se kterými jsem se seznámil právě v ono úterý.

PS: Vystavují tu z jihu Čech, z Ostravska, z jižní Moravy, z Plzeňska… Žitavské hory, Budyšín, nově zřízená DMO Lužické hory. Jen Ústecký kraj aby člověk hledal lupou, a stejně marně.

Aktualizace: Za galerii doplněno znění oficiální tiskové zprávy o akci.

Euroregion Tour 2016 ->, Euroregion Tour 2015 ->

V pátek a sobotu 15. a 16. března 2019 proběhl v Jablonci nad Nisou již 19. ročník veletrhu cestovního ruchu Euroregion Tour. Zájem o veletrh a jeho nabídku byl veliký, navštívilo jej bezmála 3,7 tisíce návštěvníků.

Veletrhu se zúčastnilo přes 90 vystavovatelů, z toho 50 bylo regionálních výrobců. Svou nabídku představil také Liberecký kraj a jeho turistické oblasti. Na veletrh se vrátila Centrála cestovního ruchu Východní Morava a TTG Zittauer Gebirge a nově se představila i cestovní agentura HEPEX Slovakia spol. s.r.o. Nechyběly ani Jižní Čechy, Středočeská centrála cestovního ruchu, Východní Čechy, Moravskoslezský, Olomoucký, Zlínský, Plzeňský, Karlovarský a Královéhradecký kraj.

Mottem letošního veletrhu byla „Řemeslná a zážitková turistika“. Turistickou nabídku doplnilo 50 regionálních výrobců z České republiky, Polska i německého příhraničí., a to díky projektu Okresní hospodářské komory. „Pro návštěvníky byly připravené kreativní dílničky, kde si tak mohli vyzkoušet výrobu hrnečků, drátování, zdobení perníků, nebo měli možnost navštívit sklářskou, bižuterní nebo řezbářskou dílnu,“ řekl ředitel Okresní hospodářské komory v Jablonci nad Nisou, Ing. Oskar Mužíček.

Řemeslná a zážitková turistika je pro nás velmi silným tématem nejen letos, ale také pro příští roky. Návštěvníci nechtějí být při svých cestách jen pasivními pozorovateli, ale chtějí si vyzkoušet, jak vzniká ten či onen výrobek a chtějí vidět mistry toho kterého řemesla při práci. Mám zkušenost, že právě takový autentický zážitek vede k tomu, že člověk ocení hodnotu práce, tedy i výrobku. A je potom ochoten jej koupit třeba i za vyšší cenu,“ řekla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Doprovodný program byl plný hudebních a tanečních vystoupení, cestovatelských přednášek i soutěží. V Kině Junior zájemci v pátek viděli cestovatelský pořad o nevšedních zážitcích svérázných cestovatelů 5+1 švestek a v sobotu si Ivan Burkert připravil přednášku o jeho neobyčejné cestě na velocipedu z Hradce Králové do Santiaga de Compostela. Astronomický ústav Akademie věd ČR v pátek přednášel na téma „Světlo dobrý sluha, ale zlý pán aneb jak si svítit zdravě“.

Okresní hospodářská komora v Jablonci nad Nisou si pro návštěvníky připravila seminář s příběhy mistrů svých oborů z cyklu Tradiční řemesla a pro regionální výrobce soutěž. „V rámci prodejní výstavy regionálních produktů jsme uspořádali tradiční soutěž O nejlepší regionální produkt, potravinu a suvenýr,“ dodal Mužíček. Pětičlenná odborná porota hodnotila ve třech kategoriích.

Kategorie Nejlepší regionální produkt:

1. Roland Reichelt, Roland Design Ltd. – řezbářské výrobky
2. JM Koral s.r.o. – skleněné broušené a mačkané korálky
3. Rzeźbiarnia – Tomasz Marzec – dřevěné mísy a misky, dřevěná prkénka

Kategorie Nejlepší suvenýr:

1. Česká mincovna, a.s. – nové sady suvenýrů z Jablonce
2. Jiřina Růtová – tradiční zdobený perník
3. Jan Cidrych – Porcelán Glass – keramické suvenýry s tématikou Libereckého kraje

Kategorie Nejlepší regionální potravina:

1. Expres menu, Trutnov – hotové jídlo nejen pro cestovatele, bez konzervantů
2. Aleksander Lenda – tradiční horalské sýry
3. Zmrzlinářství Leda – David Stárek – kopečková zmrzlina z Liberce

Cena poroty za originalitu a umělecký přínos:

1. Sdružení TULIPAN z.s. – za soubor keramiky s originálním a hravým melounovým motivem
2. Občanské sdružení D.R.A.K. z.s. – za originální textil a veselé hračky pro nejmenší děti

Organizátoři nezapomněli ani na studenty, pro které připravili odbornou soutěž na téma „Zážitková turistika s využitím tradičního řemesla v cestovním ruchu dané destinace“. Výhercem se stala Střední škola Lomnice nad Popelkou. Druhé místo obsadil tým z Hotelové školy a Střední pedagogické školy a ZŠ s.r.o. Chrudim. Na třetím místě se umístily hned dva týmy se stejným počtem bodu, a to tým ze Střední školy průmyslové, hotelové a zdravotnické, Uherské Hradiště a tým z Vyšší odborné školy mezinárodního obchodu a Obchodní akademie Jablonec nad Nisou.

V kategorii vyšších odborných a vysokých škol zvítězily studentky z Vysoké školy ekonomické v Praze. Hlavní cenou v obou kategoriích byl poukaz na únikovou hru PROJECT ESCAPE.

V rámci veletrhu proběhla oblíbená soutěž pro návštěvníky, v níž hlavní cenou byl poukaz na zájezd do Rakouska od CK Osvěta Hořovice. Dále mohli návštěvníci vyhrát volné vstupenky do turistických cílů Libereckého kraje, poukázky na řemeslné zážitky a další hodnotné ceny od vystavovatelů a partnerů podílejících se na organizaci veletrhu.

Vyhlášena byla také soutěž pro vystavovatele za nejlepší propagační materiál, kterou letos vyhrál Moravskoslezský kraj. Porota ocenila materiál věnovaný běžeckému lyžování – Lyžařská beskydská magistrála. Tomuto projektu stála vzorkem Jizerská magistrála.

Na veletrhu bylo prezentováno několik výstav, například „Zaměřeno na Jizerky“, „Tady stále v pohodě. Cestujeme trochu jinak mezi Žitavskými a Jizerskými horami“ nebo „VIA SACRA a další duchovní památky jako nová osa turistického ruchu Libereckého kraje“.

Na přípravě a organizaci veletrhu spolupracovali Liberecký kraj, statutární města Jablonec nad Nisou a Liberec, Eurocentrum Jablonec n. N. a Okresní hospodářská komora v Jablonci n. N..

Fotografie z letošního ročníku jsou k nahlédnutí na www.euroregiontour.cz.

Mgr. Filip Trdla
tiskový mluvčí
Liberecký kraj

Tagy