weby pro nejsevernější čechy

Spravedlnost v rukách mocných? Rozhodně ne!

Text Filip Šimonovský, Monika Lampová

V Krásné Lípě se sešlo přes 60 občanů na pokojné demonstraci za nezávislost justice, která je ohrožena personálními změnami na ministerstvu spravedlnosti, které činí premiér Babiš zjevně ve snaze uniknout spravedlnosti. Demonstrace po celé zemi svolala iniciativa Milion chvilek pro demokracii a ta naše se konala v pondělí 29.4. od 17:30 hodin na Křinickém náměstí v Krásné Lípě, s podporou města.

Demonstraci zorganizovali Monika Lampová a Filip Šimonovský spolu s přáteli, promluvili na ní Martin Schulz, komentátor ČR Plus, Zbyněk Linhart, senátor parlamentu ČR, Jan Kolář, starosta Krásné Lípy a další občané. Mluvili o obavách z výroků premiéra, že jeho trestní stíhání je účelový komplot a o jeho rychlé výměně na ministerstvu spravedlnosti, kam přichází Marie Benešová, žena, která jde premiérovi svými výroky i jednáním evidentně na ruku a je úzce spojena s prezidentem Zemanem.

Zazněly také požadavky organizátorů na to, aby ministr spravedlnosti byl nezávislý člověk, a nikoli Marie Benešová, která dlouhodobě prosazuje zájmy premiéra Babiše a zpochybňuje jeho trestní stíhání. A dále, že nesmí docházet ke změnám na Vrchním a Nejvyšším státním zastupitelství, dokud neproběhne soudní proces s panem premiérem.

A také zazněla velmi silně výzva k občanům, aby se zasadili o svobodu, kterou tato země před více než 30 lety získala také díky studentům a dalším lidem, kterým nebylo jedno, jaké bezpráví a nespravedlnost se v zemi dějí, a vyšli demonstrovat do ulic. Kdo jiný má bránit svobodu a demokracii, když ne my, běžní občané a lidé, když se některým mocným velmi hodí svobodu omezovat, demokracii pokrucovat a justici dostat pod svoji kontrolu, aby tak získali ještě více moci a možnost dělat v podstatě cokoli bez kontroly a pravidel?!

Další protestní setkání bude u nás v Krásné Lípě v pondělí 13. května od 17:30 hodin opět na Křinickém náměstí. Prosíme, přijďte! Od listopadu 1989 nebylo mnoho tak důležitých chvil v životě našeho státu, než jsou tyto!

 

Tagy