weby pro nejsevernější čechy

Festival lnu LENFEST 2019 v Kamenickém Šenově

Vážení přátelé, ráda bych vás touto cestou pozvala na čtvrtý ročník festivalu lnu, jeho zpracování a designu – LENFEST 2019 se uskuteční 13. července 2019 od 11:00 do 19:00 v prostorách Sklářského muzea a přilehlé zahrady v Kamenickém Šenově.

Přivítáme opět spoustu prodejců, zabývajících se výrobou metráže, oděvů, interiérových doplňků, hraček a pod. Nebude chybět ani „lněné“ občerstvení, pohádky s krtečkem, workshopy pro děti i dospělé a koncert.

V sobotu 13. července 2019 se uskuteční čtvrtý ročník festivalu, který pravidelně představuje přírodní materiál – len v jeho mnoha podobách. Festival se koná za finanční podpory Města Kamenický Šenov a místem setkání je Sklářské muzeum a přilehlá zahrada. Pořadatelem akce je ateliér JEN LEN.

LENFEST je oslavou tradiční české plodiny a textilního materiálu, jemuž je věnováno stále více pozornosti. Mnoha menším firmám len učaroval natolik, že se stal neodmyslitelnou součástí jejich produkce. Festival přiblíží len širší veřejnosti, aby v něm znovu poznala materiál, který je šetrný k životnímu prostředí a byl odpradávna považován za symbol čistoty a krásy. Zároveň si připomeneme historickou souvislost zpracování lnu s místní sklářskou výrobou a obchodem.

V prostorách kamenickošenovského muzea přivítáme sedmnáct prodejců z různých koutů Čech. Návštěvníci si tak budou moci zakoupit autorskou metráž, oděvy, hračky, šperky, ruční papír, mýdla, diáře, interiérové doplňky nebo tašky. Škálu lněných výrobků doplní keramika a dřevo. Předení lnu na kolovratu předvede Magdalena Špeldová a výrobu lněného papíru k nám přiveze ruční papírna Papyrea.

LENFEST nabídne opět také několik tvůrčích dílen – tvorbu náhrdelníků z lněných přízí a skleněných korálků, květinových vazeb, šití lněných hraček, tisk na plátno historickými raznicemi a výrobu lněného ručního papíru.

Atmosféru akce dokreslí instalace interiérového designu z pražského studia výtvarnice Hany Kroa. Další instalace představí novou kolekci lněných oděvů značky JEN LEN v kombinaci se šperky od Evy Ranšové.

Zajímavým zpestřením bude promítání prezentace „Kartoun na Českolipsku“ a malá výstava historických vzorů pod názvem „Když Evropě vládl kartoun“.

Nezapomínáme ale ani na len jako potravinu. Gurmánský obchůdek Inka z Jablonného v Podještědí chystá pro návštěvníky dobroty s lněnými semínky a lněným olejem. V nabídce bude ovšem po celý den také klasické občerstvení.

Během akce se bude v 11:30 a 14:30 promítat pohádka o zpracování lnu „Jak krtek ke kalhotkám přišel“. V rámci festivalu vystoupí Jan F. Medvin a Lucie Hlaváčová se svými písněmi a improvizacemi. Na jejich Písně duší se můžete těšit v 16:30.

Markéta Váchalová Vojtíšková

JEN LEN ateliér, Kamenický Šenov

Podrobnosti sledujte na www.jenlenatelier.eu  v události na Facebooku (Lenfest 2019)

Pozvánka v roce 2018 ->v roce 2017 ->, v roce 2016 ->

Tagy