weby pro nejsevernější čechy

Geologická exkurze za sopkami Lužických hor

Dne 5. října se zájemci o geologii a poznání naší krajiny mohou těšit na exkurzi s geologem Muzea Českého ráje v Turnově Mgr. Janem Bubalem – Za sopkami Lužických hor.
Z Rumburku vyrazíme směr vrch Luž, který je nejvyšším vrcholem Lužických hor. Ty jsou přímým pokračováním Českého středohoří, jen mají o něco níže položenou erozní bázi, což znamená, že v Lužických horách nemáme zachováno mnoho povrchových sopečných fenoménů, ale spíše podpovrchově utuhlá tělesa. I o Luži jsme si donedávna mysleli, že je pouhým vypreparovaným tělesem podpovrchového vulkanismu, ale na exkurzi si ukážeme, že se jednalo o pravý vulkán s velmi složitou geologickou historií.
Poté přejedeme k České Kamenici a navštívíme snad nejkrásnější ukázku sloupcové odlučnosti v Čechách, a to Zlatý vrch. Ukážeme si, co nám může tvar odkrytého tělesa povědět o sopečné činnosti a jak můžeme interpretovat zdejší sopečnou činnost bez zachovalých sopečných vyvrženin.
Při cestě zpět k Rumburku na úpatí kopce Výšina navštívíme starý lom a ukážeme si, co všechno nám může o vulkanické činnosti prozradit sopečné vyvrženiny a jejich charakter.
Při zastávce na křižovatce se z dálky podíváme na Chřibský vrch, o kterém nám prozradí mnoho informací již jeho tvar. Když zbyde čas a bude chuť, můžeme se vydat i sbírat minerály, a to třeba olivíny na jednom z blízkých vulkánů nebo nikl-měděné rudy do Rožan u Šluknova, kde se v minulosti těžily. Program je bohatý a program můžeme upravovat během exkurze dle zájmu apod.

Sraz: 5. října v sobotu v 9:00 na parkovišti u Muzea v Rumburku.
Poznámka1: pokud někdo pojede z Varnsdorfu a bude mít plné auto, není nutné, aby se vracel do
Rumburku; před exkurzí se domluvíme konkrétně, kde bychom se setkali.
Způsob dopravy: nejlépe vlastními auty; cesta veřejnou dopravou by byla sice možná, ale
dosti složitá a navštívili bychom jednu až dvě blízké lokality. Objednaný autobus by byl zase
extrémně drahý. Záleží na vzájemné domluvě, do aut bychom se měli seskládat. Ne všichni vlastní
auto a není zase nutné, abychom jeli v koloně 10 vozů!
Přihlašování: Prosím, aby se mi na e-mailu bubal@muzeum-turnov.cz do neděle 29. září nahlásili všichni účastníci exkurze; v e-mailu mi napište, jestli byste byli ochotni na exkurzi vzít vlastní auto a kolik byste v něm měli míst. Pokud nemáte auto, nevadí, do nějakého Vás posadíme.
Finance: dle domluvy příspěvek řidičům a vlastníkům vozidel na pohonné hmoty
Vybavení: pevná obuv a vhodné oblečení (dle počasí; budeme se pohybovat i mimo cesty, v lesním
terénu), svačina a pití na celý den, batůžek, kdo chce kladivo, noviny a pytlíky na balení vzorků,
dobrá nálada.
Přihlašování na exkurzi na e-mail: bubal@muzeum-turnov.cz

Tagy