weby pro nejsevernější čechy

Běh kolem Tolštejna 2020

Po delší pauze, která byla díky šílenství okolo koronaviru, se nám ve výběžku konečně začaly pořádat i závody. Tuto neděli 14. 6. 2020 si sportovci mohli užít závod se jménem Běh kolem Tolštejna, který startoval z Jiřetína pod Jedlovou. Počasí v tento den sice moc nepřálo, jelikož nás od ranních hodin doprovázel vydatný déšť a následně mlha a jemné mrholení, ale to závodníkům úsměv na tváři nezkazilo. Účast byla i přes nekomfortní počasí velice hojná a to celých 45 běžců a běžkyň. Závod pořádal Sportovně atletický klub z Rumburku a Běžecký kroužek Varnsdorf.

Kolik času zabrala organizace tohoto závodu?

Karel Valenta (za BK Varnsdorf): Samotná organizace, když to vezmu jenom za sebe, mi zabrala takových 30-40 hodin. Bylo potřeba doladit různé detaily, připravit všechny materiály, komunikovat například se sponzory… nehledě na to, že se musela označit a také odznačit celá trať. Samotné odznačování zabralo kolem dvou až tří hodin. Měli jsme také několik schůzek, kde jsme probírali, co a jak budeme dělat, co je potřeba zařídit a na základě toho vznikl samozřejmě i nějaký checklist úkolů, odpovědností a termínů. Mnoho nám to do příště dalo. Získali jsme mnoho zkušeností a další ročník vše ještě lépe doladíme.

Jak se SAK jakožto atletický klub dostal k pořádání takového závodu?

Miloš Dušek (za SAK Rumburk): SAK je rovnocenným spolupořadatelem s panem Pavlem Vodičkou a klubem BK Varnsdorf. Byla nalezena shoda na společném pořádání za účelem pozvednout tento závod na vyšší úroveň regionálního charakteru.

Proč zrovna tato trasa?

Karel Valenta: Trasa kolem Tolštějna byl úplně v základu nápad Pavla Vodičky. Já bych to samozřejmě vzal i přes Jedlovou. Vždy jsem chtěl, aby trasa byla ještě delší. Loňský rok jsem závod neběžel, letos ano a musím říct, že i ta necelých sedm kilometrů dlouhá trasa je úplně dostačující! Člověk se tam trochu „vyndá“ a zároveň si i pořádně zaběhá, protože Tolštejn je vážně docela kopeček. Trasa byla vybraná tak, aby byla co nejměkčí a co nejpřijatelnější pro trailové (terénní) obutí. Zároveň aby byla i něčím zajímavá. Například výhledy nebo, že se běžci podívali i na samotný Tolštejn. Myslím si, že trasa je krásná a do příštích ročníků se nijak výrazně měnit nebude.

Probíhal závod podle tvých představ?

Miloš Dušek: Byl to první závod, kterého jsme se zúčastnili jako pořadatelé a z našeho pohledu pomohli posunout tuto novou sportovní akci do vyšších pater. I tím, že byl závod pořádán trochu narychlo v termínu těsně po koronavirové pauze, nebyla organizace úplně jednoduchá. Až na některé detaily si myslím, že závod dopadl slušně. Určitě je co zlepšovat a chybičky se určitě najdou, a tak alespoň bude v případných dalších letech co zlepšovat. Rádi budeme od přítomných účastníků znát zpětnou vazbu.

Karel Valenta: Z mého pohledu by to mělo určitě více odsýpat na registracích, aby se tam zbytečně netvořila fronta. Byli tam i trošku zmatky kolem toho, takže tohle byl jediný takový flíček na začátku. Závodníci byli spokojení, neslyšel jsem žádný špatný ohlas. Trasa byla, myslím, také dobře značená. Někde se malinko i bloudilo, ale podle vyjádření samotných běžců to byla jejich nepozornost v zápalu boje o umístění a vždy jen o pár metrů. Jinak se mi závod samozřejmě líbil. Viděl jsem to dneska poprvé v životě jako organizátor i běžec zároveň, takže jsem přesně věděl, jaké chyby jsem na trase udělal. Například, že některé značky bych do budoucna umístil trochu jinak.

Co tě dnes na závodě překvapilo?

Karel Valenta: Žádné nepříjemné překvapení na nás dnes nečekala. Byl jsem překvapený z toho, že trasa, i když celé dva předchozí dny pršelo, nebyla až tak brutálně podmáčená a myslím si, že se dalo celkem dobře běžet. Když jsem viděl frontu u registrace, tak jsem si říkal, že závodit bude kolem 70 běžců. Nakonec to bylo „jen“ 45 běžců, což je posun oproti loňskému ročníku a myslím si, že jsme si žádnou ostudu neudělali a příští rok můžeme očekávat ještě více běžců.

Miloš Dušek: Účast závodníků nejen z blízkého okolí byla dle mého pohledu solidní. Z mého pohledu jsou tyto závody v přírodě alternativou závodů na atletickém stadioně. Závodu se zúčastnila i naše špičková běžkyně do vrchu, což je možná důkazem, že trať je atraktivní nejen pro hobby běžce.

V podobné sestavě organizátorů můžete čekat také 3. 10. 2020 akci se jménem Jedlová 24 hodin, která spočívá v tom, navštívit vrchol Jedlové, co nejčastěji v jednom dni. Není to vůbec jednoduchá výzva! Kdo se do ní pustí?

Foto: Herby, Pepa Vítek

Tagy