weby pro nejsevernější čechy

Senátoři na třídenní pracovní cestě po Děčínsku

Ve dnech 16. – 18. června 2020 probíhá v nejsevernější části České republiky výjezdní zasedání senátorů z Výboru pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí Senátu PČR.

K členům Výboru se přidá ještě místopředseda Senátu Jan Horník a předseda Senátu Miloš Vystrčil.

Program zahrnuje setkání senátorů se zástupci samospráv i podnikateli, s cílem získat poznatky o situaci ve strukturálně postiženém regionu na severu České republiky. Diskutovat s místními lidmi budou senátoři nad problematikou cestovního ruchu a stavem životního prostředí, tématy budou také rozvoj měst a obcí na Děčínsku, situace ve výrobě, průmyslu a podnikání či stav regionálního zdravotnictví. Z měst a obcí plánují senátoři navštívit Děčín, Hřensko, Jetřichovice, Krásnou Lípu, Mikulášovice, Lipovou, Šluknov, Rumburk a Jiřetín pod Jedlovou.

Na Děčínsko se můžete dívat dvěma úhly pohledu. Prvním jako na region s úžasnou a chráněnou přírodou a krajinou, jejímuž kouzlu podléhá každý rok víc a víc návštěvníků. Pod úhlem sociálním a hospodářským uvidíte strukturálně postižený region s mnoha tíživými problémy, které se našim vládám i krajské samosprávě dlouhodobě nedaří řešit. Je to problém celých severozápadních Čech. Jedním z cílů výjezdu je, aby se členové výboru mohli na místě detailněji seznámit s touto problematikou rozvoje a kontrastů okrajových příhraničních regionů, jakým je právě Děčínsko“, sdělil předseda senátního Výboru Zbyněk Linhart, který výjezdní zasedání organizuje.

Senátor Zbyněk Linhart z Krásná Lípy, předseda Výboru pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí, pozval své kolegy a kolegyně ze senátorských lavic, aby se během třídenní pracovní cesty s kontrasty Děčínska seznámili a zamysleli se, jak podpořit jeho další rozvoj.

Ve středu 17. června 2020 zavítala skupina v doprovodu starosty města na krátkou prohlídku do rumburské Lorety:

Tagy