weby pro nejsevernější čechy

Průvodce: Skanzeny České a Slovenské republiky

V přehledu ediční řady Průvodce nakladatelství Academia je řada titulů, která je rozebraná a není skladem. Jde o tituly starší a přesto stále zajímavé. No, stačí se podívat do vlastní knihovny, aby člověk zjistil, že je už nějaký čas šťastným majitelem některé z takových knih – Skanzeny České a Slovenské republiky vyšly už v roce 2010.

Kdo není zcela nepozorný, dozajista ví, že se staráme mimo jiné o pobočný web s tipy pro ty, kdo rádi cestují. Nejen kvůli němu mám značnou část knihovny přecpanou svazky, které se věnují turistice, památkám, výletním cílům, přírodě a tak všelijak. A i když se na zmíněném webu ze skanzenů nic moc zatím nenajdete, pár už jsem jich viděl a vidět chci i další. Pročež jsem si kdysi pořídil tuhle knížečku. Záměrně píšu knížečku, protože proti nedávno popsaným svazkům edice je tohle skutečně střízlík takřka do kapsy – cca 14×21 cm a 180 stran.

Anotace:

Dosud nejúplnější česká publikace o skanzenech slovem i fotografiemi seznámí čtenáře s téměř čtyřicítkou muzeí a objektů lidové architektury na území České a Slovenské republiky. V úplnosti se tak mohou seznámit s nejcennějšími soubory dochovaných památek lidové architektury, jejichž turistickou přitažlivost dnes zvyšuje ještě oživení ukázkami lidového umění a řemesel. Poprvé jsou české a slovenské skanzeny prezentovány v jediné publikaci, jak to odpovídá geografické i kulturní blízkosti obou národů.

27 skanzenů ČR, 11 v SR. Jednostránkový úvod a pak už abecedně řazená místa. V záhlaví u názvu mapka, popis a v rámečku užitečné info – návštěvní doba a kontakty. Plus samozřejmě fotky. Někdy jen dvojstrana, u těch profláklejších stran víc, někdy dokonce včetně podrobnějšího popisu jednotlivých objektů i expozice uvnitř.

Jasně, za ty roky se leccos mohlo změnit a také změnilo. Míst přibylo (v knize jsou jen skanzeny lidové architektury, žádný archeoskanzen), neumím odhadnout, zda občas také neubylo. Někde už neplatí kontakty (ubylo pevných linek, lidé se mění, weby se přemisťují) – ale to by v dnešní době neměl být pro nikoho problém ověřit a zkontrolovat. Přesto bych doporučil, pokud na tenhle titul někde narazíte (dnes už asi spíš v antikvariátu, nebo u známých), neváhejte. Pořád může posloužit jako základní návod, kam vyrazit.

PS: Dotisku se asi dočkáme těžko, autor Petr Dvořáček vydal v roce 2019 titul Skanzeny – Muzea lidové architektury v přírodě v České republice a Slovenské republice u zcela jiného vydavatele.

Průvodci z Academie tady->

Tagy