weby pro nejsevernější čechy

Klášterní betlém v Rumburku nově

Klášterní betlém z roku 1922 se staví v kostele sv. Vavřince u rumburské Lorety každý rok. Letos se ale dočkal významné změny.

Byl doplněn o tři staronové postavy tzv. Führichovy cesty. V depozitáři rumburské farnosti se totiž povedl objev, srovnatelný s loňským nálezem tří postav Židů ze svatých schodů rumburské Lorety. Byly nalezeny figurky, známé z dochovaných fotografií klášterního betlému, považované dlouhé roky za ztracené. O jejich opravu se postaral místní řezbář Jaroslav Blažek, který v uplynulých letech doplnil betlém o figury Svaté rodiny na útěku do Egypta a Tříkrálovou madonu.

Autorem tří nalezených postav je Anton Müller (21. 2. 1851 Rumburk – 1945), významný rumburský řezbář (všechny figurky jsou signovány AM), který vyřezal většinu postav klášterního betlému. Motiv tzv. Führichovy (betlémské) cesty pochází od Josefa Führicha (9. února 1800 Chrastava – 13. března 1876 Vídeň), rodáka z Chrastavy, akademického malíře a grafika nazarénského směru. Jedná se o obraz poutníků na cestě k jesličkám – vpředu pastýř hrající na dvojitou šalmaj, pastýř s ovečkou kolem krku a levačkou ukazující cestu, pastýř opírající se o hůl a žena se džbánem na hlavě a ošatkou v levé ruce – který byl místními řezbáři často napodobován a komponován do vytvářených betlémů. Nalezeny byly poslední tři popisované postavy.

Reprodukce předlohy „betlémské cesty“ malíře Josefa Führicha

Návštěvníci si mohou klášterní betlém i se zmiňovanými figurkami prohlédnout v rámci návštěvy rumburské Lorety od úterý 8. prosince 2020.

Tagy