weby pro nejsevernější čechy

Traktory, traktory a zase traktory!

Návštěvníci tak mohli shlédnout vystavené traktory, ale také řadu z nich v akci, ať už ve spanilé jízdě, předváděčce nebo na vrcholné atrakci tohoto srazu – mistrovství světa v tažení kamenného válce. Zemědělské a hospodářské pomocníky jste tady mohli najít od začátku minulého století, přes období největšího rozvoje v obou poválečných letech, přes novinky techniky současné. K tomu také nedílnou součást zemědělství v podobě stabilních motorů známých z filmu Na samotě u lesa v řadě funkčních provedení z téměř celého světa. To vše doplňovalo všudypřítomné občerstvení od masité klasiky přes eintopfy, polévky, guláše až čerstvé preclíky zakončené zmrzlinou. Nezbedná dítka unavená množstvím exponátů (jen traktorů bylo na tři stovky) našly uvolnění na malém kolotoči, nebo na skákacím hradu z čeho jiného než stylových balíků slámy (zejména vhodné pro alergiky). A kdo by si nevybral ani tady, tak pro toho byla připravena obrovská burza, nebo spíše blešák, tedy bleší trh na desítkách metrů čtverečných, kde se dalo pořídit snad úplně všechno od nostalgie na NDR, přes vánoční ozdoby, záclony přes náhradní díly či celé stroje počínaje auty, motocykly, zemědělské stroje apod. Snad jen ty blechy chyběly.

Celou atmosféru, kromě počasí, završovali prodejci techniky se svými ukázkami a nezbytná nástěnka na inzerci. Zkrátka nepřišli ani návštěvníci nedělní, pro které kromě výše uvedeného bylo mistrovské klání nahrazeno soutěží v orbě, či ukázkami dalších zemědělských dovedností. Barvy české republiky hájilo na této akci nejen několik traktorů Zetor, ale také nákladní automobil Škoda 706, osobní automobil Škoda 100 ale zejména nehynoucí legenda českých traktorů, jednoválec Svoboda DK 12, který se i přes svůj malý výkon hrdinně zúčastnil mistrovství. I přes svůj úctyhodný věk 74 ještě v pátek tahal dřevo z lesa, v sobotu ráno zažil očistnou koupel a odpoledne již hájil barvy naší republiky v těžké celosvětové konkurenci. A to za celá léta vše bez generální či větší opravy, pouze s občasnou výměnou jednotlivých opotřebovaných dílů! A o tom všem byl letošní ročník traktoriády v Kemnitz, jehož dalšího ročníku se můžete příště zúčastnit i vy. A koho tento článek oslovil, přijďte se podívat ve dnech 14.-15. září do německého Sohlandu za Šluknov, kde je pro vás připravena podobné setkání veteránů, a kde kromě traktorů budou i osobní a nákladní vozidla, autobusy a další užitkové stroje.

sohland

(za článek a fotky dík Jiřímu Suchardovi … takové a podobné, ale hlavně traktory, všude samý traktory najdete na jeho stránkách:

st

konec hlášení)