weby pro nejsevernější čechy

Mistrovství České republiky vodicích psů – Memoriál Simony Karlovcové 2022

Mistrovství České republiky ve výkonu vodicích psů se uskuteční v Liberci v neděli 5. června 2022.

Své schopnosti ti poměří nevidomí a jejich čtyřnozí pomocníci z celé republiky. Mezi účastníky je několik vicemistrů a mistrů z minulých ročníků MČR.

Dvě disciplíny závodu budou pro návštěvníky k vidění v ulicích, ale i v budovách na náměstí. Dr. E. Beneše a v jeho blízkém okolí. Zrakově postižení soutěžící a jejich vodicí psi musí dokázat, že se umí dobře orientovat a pohybovat za plného provozu nejen v ulicích rušného města pod Ještědem.

Závod se skládá z klasické soutěže v poslušnosti a z druhé disciplíny, takzvané frekvence. Pes při ní musí svého pána provést předem danou trasou s běžnými překážky a splnit několik úkolů (například najít dveře či přechod, označit zastávku, bezpečně obejít překážku na cestě atd.)

Součástí Mistrovství České republiky je i doprovodný program určený nejen rodinám s dětmi. Tem zahrnuje například jízdu na dvoukole, ukázky fyzioterapie pro psy, návštěvníci se ale také seznámí s různými kompenzačními pomůckami a hrami, čeká je průchod labyrintem s klapkami na očích a ukázka využití bílé hole a simulačních brýlí. Chybět nebude ani koncert nejen nevidomých umělců.

Partnery akce jsou Liberecký kraj, statutární město Liberec, ČRo Liberec, Výběžek eu.

Na Vaši účast se těší ředitel závodu Roman Vaněk (společně s vodicím psem Nabuchodonozorem dvojnásobný mistr České republiky) a moderátorka akce Lucie Fürstová.

Spolek Život jde dál vznikl z iniciativy nevidomého Roman Vaňka, který se po ztrátě zraku vlivem cukrovky dokázal vrátit znovu do života a následně začal se pomáhat lidem s podobným osudem. Účelem spolku je nabízet volnočasové aktivity pro výjimečné lidi. Pořádáme besedy, společenské, kulturní a sportovní volnočasové akce. Předáváme si zkušenosti a kontakty.
I s těžkým znevýhodněním se dá plnohodnotně žít!

Rok 2020 -> (neoficiální mistrovství)

Tagy