weby pro nejsevernější čechy

VÍM, CO JÍM, MAMINKO, TATÍNKU! – 6. ročník

Tradiční 6. ročník akce „Vím, co jím, maminko a tatínku!“, podpořený dotačním programem města Varnsdorf, probíhal v týdnu od 23. do 27. 5. 2022 jako vzdělávací program pro děti naší mateřské školy a pro předškoláky ze všech varnsdorfských mateřských škol a přípravné třídy IZŠ Karlova.

Vnímání přírody, využití jejích darů a uvědomění si vlivu člověka na okolní svět – to je náplň našeho programu s environmentální tematikou. Ten letošní jsme nazvali „Vstávej, semínko, holala!“ a zaměřili jsme ho na seznámení dětí s microgreens a možností vlastního pěstování.

V průběhu akce si děti prohlédly naši ovocnou zahradu s bylinkami, keři a záhonky
na pěstování, seznámily se s druhy a možnostmi nakličování různých semen, zkoumaly klíčky pod mikroskopem, získaly nové informace o mocrogreens a měly možnost ochutnávky čerstvého občerstvení v našem lučním baru. Při seznamování jsme využili jako pomůcky různé druhy semen v BIO kvalitě, klíčidla, kvalitní substráty na pěstování, stojany
na microgreens, vyvýšené záhony na pěstování jahod, mikroskop, knihu „Naklíčeno“, sadbu bylin a dalších rostlin pro zahradní pěstování.

Předškoláci (5-6 let) přicházeli po celý týden dopoledne v časech 9,00h a 10,15h a prošli si s naším výkladem tři stanoviště, která byla rozmístěna na již zmíněné ovocné zahradě:

  1. Stanoviště – spící semínka, luštěniny a obiloviny, jejich uskladnění, vnímání tvarů, barev
    a přiřazování k obrázkům + společně přednesená básnička. Pro pedagogický doprovod zajímavé informace ve formě kartiček.
  2. Stanoviště – naklíčené druhy semínek, pozorování klíčků pod mikroskopem a lupou, vnímání změn, když se semínka namočí do vody.
  3. Stanoviště – ukázka microgreens, na čem se dá vypěstovat a co nám jeho pěstování přináší.
  4. Stanoviště – ochutnávka v tzv. lučním baru – zeleninové talíře, žitné placky, domácí žervé, nastříhané microgreens, jablečný mošt, voda.

Každá škola si od nás odnesla sadu na klíčení – klíčidlo a BIO semena hrachu a munga.

Přínosem celotýdenní akce je podpora zdravého stravování a zdravého životního stylu a spolupráce mezi varnsdorfskými mateřskými školami.

Mateřská škola Varnsdorf, Pražská 2812, příspěvková organizace

Vím, co jím, maminko, tatínku!
2020 ->, 2019 ->, 2018 ->, 2017 ->, 2016 ->

Tagy