weby pro nejsevernější čechy

Cestou bolesti a víry 2023 a hosté z Lužice

Jak jsme již psali, na Velký pátek 7. dubna 2023 odpoledne proběhl tradiční výstup na Křížový vrch u Jiřetína pod Jedlovou spojený se čtením básnického cyklu na téma Ježíšova ukřižování.

Letos bylo velmi chladné počasí, naštěstí náznaky deště krátce před zahájením akce byly jen symbolické.

Zdálo by se, že oproti loňskému roku bylo vše při starém: dvojice recitátorů studia Doteky Martin Louka a Milan Hrabal, ilustrátor prvního knižního vydání básnického cyklu Cestou bolesti a víry Jiří Petrnoušek v roli „zapalovače svíček“ u jednotlivých zastavení Křížové cesty, jiřetínský farář P. Pavel Koudelka se svým závěrečným slovem.

Co bylo výrazně jiné, byli účastníci výstupu. V naprosté většině to byly nové tváře. „Domácí“ byli tentokrát přečísleni lidmi ze vzdálenějších míst – z Prahy, Děčína, Bílého Potoka, Železného Brodu nebo Kamenné Horky. Nejpočetnější byla tentokrát lužickosrbská skupina. Celkem devatenáct lidí přijelo z Budyšína, Worklec, Róžantu nebo Zejic. Stalo se tak díky propagaci v lužickosrbském měsíčníku Katolski posoł.

7. 4. 2023 – Lužickosrbská výprava na Křížovou cestu v Jiřetíně pod Jedlovou. (Foto: Milan Hrabal)

Tento časopis dílu Milana Hrabala, které loni vyšlo v exkluzivní šestijazyčné edici, a jiřetínské velkopáteční akci již několik let věnuje pozornost a počet návštěvníků z Lužice rok od roku vzrůstá. Monumentální jiřetínská Křížová cesta si takovou pozornost jistě zaslouží.

Křížová cesta. (Foto: Milan Hrabal)

Číst dvojjazyčně celý cyklus by akci neúměrně prodloužilo. Jako poděkování návštěvníkům z Lužice byla zařazena alespoň tři básnická zastavení v hornolužické srbštině (autorkou překladu je Róža Domašcyna). Letos se tohoto čestného úkolu ujal Michał Šołta z Róžantu.

Zde je amatérský záznam čtení u VIII. zastavení jiřetínské Křížové cesty:

Rok 2022 ->, rok 2018 ->, rok 2017 ->, rok 2016 ->, rok 2015 ->, rok 2014 ->, rok 2013 ->, rok 2012 ->

Tagy