weby pro nejsevernější čechy

Letošní Lípa Musica startuje už za měsíc, v prodeji zbývá třetina vstupenek

Mezinárodní hudební festival Lípa Musica se letos uskuteční již po dvaadvacáté. Po červnovém prologu na saském Oybinu odstartuje hlavní koncertní řada 1. září zahajovacím koncertem a současně Koncertem pro Liberecký kraj za účasti jednoho z nejúspěšnějších českých klavíristů, Lukáše Vondráčka, a Pražských symfoniků pod taktovkou Tomáše Braunera.

Klavírní galakoncert předznamená tematické zaměření letošního festivalového ročníku, které je věnováno především klavírnímu umění, a to ve spolupráci s uměleckou garantkou, jíž je v roce 2023 přední česká klavíristka Jitka Čechová. Lípa Musica letos potrvá až do 21. října a nabídne dalších šestnáct koncertů a také workshop pro žáky Základní umělecké školy Česká Lípa. I v letošním roce festival rozehraje více jak deset koncertních lokalit na Liberecku a Ústecku a dva koncerty se uskuteční i v saském příhraničí. V prodeji je měsíc před zahájením poslední třetina vstupenek.

Klavír všemi smysly“, tak zní podtitul dvaadvacátého festivalového ročníku, který akcentuje klavírní umění a díky osobnosti umělecké garantky je představí v různých podobách – sólové, komorní i s doprovodem orchestru. Jitka Čechová se představí společně se svými kolegy ze Smetanova tria a trumpetistou Jiřím Houdkem za doprovodu Komorní filharmonie Pardubice, dále v písňovém recitálu s ředitelem festivalu Martinem Prokešem a její koncertní trojlístek zakončí sólový recitál tematicky zasazený do nového prostředí, koncertního sálu VielHarmonie při klavírní manufaktuře C. Bechstein v Seifhennersdorfu. Angažmá Jitky Čechové doplní tradiční projekt Má to smysl, na němž bude spolupracovat s talentovanými žáky českolipské základní umělecké školy.

„Jitku Čechovou považuji za prvotřídní klavíristku. Její záběr je neuvěřitelný a její umělecké nasazení je bezchybné. S úžasnou lehkostí exceluje jak v sólových vystoupeních, tak i v komorní hudbě. Nominoval jsem ji jako uměleckou garantku pro její nadšení pro hudbu, muzikalitu a skvělý hudební vkus. Toto ocenění je také uznáním za mimořádné úsilí, které věnuje ke zviditelnění českých autorů nejen u nás, ale i v zahraničí. Díky této pozici dostala příležitost prezentovat své mistrovství ve čtyřech různých polohách,“ uvádí Martin Prokeš, ředitel festivalu.

S klavírním zaměřením letošního festivalu konvenuje i recitál světově oceňovaného cembalisty Mahana Esfahaniho, který představí starší podobu klávesového umění v dílech Bacha a Buxtehudeho v Teplicích, či vystoupení populárního souboru Janoska Ensemble s projektem zaměřeným na téma improvizace, v němž klavír hraje nemalou úlohu. Jitka Čechová navíc na festivalu představí i teprve třináctiletou klavíristku Kláru Gibišovou, která sbírá ocenění po celém světě, koncertuje již na předních pódiích a je velkým příslibem pro budoucnost.

Lípa Musica tradičně akcentuje i česko-německý dialog a představí řadu zajímavých hostů německé provenience. Po loňském pro nemoc zrušeném vystoupení se vrátí pěvec a loutnista Joel Frederiksen se svým ceněným projektem Den se Suzanne, pocta Leonardu Cohenovi, který připravil ve spolupráci s Ensemble Phoenix Munich. Festivaloví návštěvníci se dále mohou těšit na exotický dialog západní a východní kultury inspirovaný Goethovým dílem Západovýchodní díván v podání souboru Anima Shirvani či originální duo, které tvoří klarinetista David Orlowsky spolu s loutnistou Davidem Bergmüllerem. Lípa Musica vyvrcholí vystoupením legendy v oboru kontratenorového zpěvu Andrease Scholla, který na festival zavítá spolu s úspěšným souborem Czech Ensemble Baroque pod vedením Romana Válka. Dříve než se tak stane si však návštěvníci budou moci vychutnat vystoupení vynikající francouzské pěvkyně Lucile Richardot za doprovodu Collegia 1704 či koncerty českých interpretů. Na festival se vrací Collegium Marianum, houslista Josef Špaček, violoncellista Tomáš Jamník nebo komorní soubor Martinů Voices, který provede Pašije od Arvo Pärta. Populárnějším zpestřením programové řady bude v letošním roce projektem věnovaný tangu Misterio del Ángel, neboli Tajemství anděla v podání Escualo Quinteta a tanečního dua Tangonexion.

Měsíc před zahájením festivalu zbývá v prodeji zhruba třetina vstupenek, téměř vyprodaný je zahajovací koncert, poslední vstupenky zbývají na vystoupení mladé klavíristky Kláry Gibišové či recitál Mahana Esfahaniho, tradiční koncert při svíčkách v Zahrádkách, závěrečný koncert s Andreasem Schollem nebo mimořádný koncert ke znovuotevření českolipského Jiráskova divadla po rekonstrukci, na němž se představí soubor Janoska Ensemble. Vstupenky je možné zakoupit on-line ve festivalovém předprodeji nebo prodejní kanceláři v Žižkově ulici č.p. 528/6 v České Lípě, která je aktuálně otevřena v pondělí a středu od 15 d 17 hodin. Festival tradičně do všech mimo českolipských lokalit vypravuje i festivalový autobus.

Děkuji za pozornost a přeji příjemné letní dny!

Ing. Lucie Johanovská
zástupkyně ředitele MHF Lípa Musica / manažerka marketingu a PR
ARBOR – spolek pro duchovní kulturu, Žižkova 528/6, 470 01 Česká Lípa
@: lucie.johanovska@lipamusica.cz,
www.lipamusica.cz | facebook / instagram / youtube: lipamusica.cz

Tagy