weby pro nejsevernější čechy

Fenomenální Lukáš Vondráček zahájil 22. ročník festivalu Lípa Musica ve znamení klavíru

Klavírista Lukáš Vondráček, Symfonický orchestr hl. města Prahy FOK a šéfdirigent tělesa Tomáš Brauner. Tito protagonisté v pátek 1. září vystoupili na zahajovacím koncertu a současně Koncertu pro Liberecký kraj, který se uskutečnil tradičně v prostorách libereckého Divadla F. X. Šaldy.

Do posledního místa vyprodaný a řadou významných hostů v čele s ministrem kultury Martinem Baxou navštívený slavnostní galakoncert odstartoval brilantně 22. koncertní řadu hudební přehlídky Lípa Musica, která se v letošním roce koná s podtitulem „Klavír všemi smysly“. Fenomenální Lukáš Vondráček svým elektrizujícím, promyšleným, precizním a svěžím pojetím Druhého klavírního koncertu Sergeje Rachmaninova s výrazným sobě vlastním expresivním rukopisem potvrdil své renomé výjimečného klavíristy, který právem náleží ke světové špičce. Druhou polovinu večera naplnily tóny Dvořákovy Anglické symfonie, kterou libereckému publiku představili Pražští symfonikové vedení jistě svým šéfdirigentem Tomášem Braunerem ve svém festivalovém debutu. Lípa Musica tak svému publiku představila další významné české symfonické těleso. Slavnostní večer se konal za účasti řady významných hostů v čele s ministrem kultury Martinem Baxou a hejtmanem Libereckého kraje Martinem Půtou, kteří festivalu udělili své záštity.

Sedmý Koncert pro Liberecký kraj se, jak je již z názvu patrné, uskutečnil za laskavé podpory Libereckého kraje a exkluzivních partnerů koncertu, kterými v letošním roce byli společnosti ČEPS, Kooperativa, Kasro a Warmnis. Koncert proběhl též díky podpoře Statutárního města Liberec, Ministerstva kultury a dalších partnerů. Klavírní nástroj zapůjčila společnost Petrof. Partnerem společenského setkání byl Liberecký kraj a letošní festival Crystal Valley Week, který pořádá Křišťálové údolí. Křišťálové dekorace poskytla společnost Preciosa. Lípa Musica bude pokračovat v pátek 8. září, kdy je na programu tradiční koncert při svíčkách, který festival pořádá v kostele sv. Barbory v Zahrádkách u České Lípy. Letos zde vystoupí soubor Collegium Marianum se svým exotickým projektem Cachua serranita. V prodeji jsou poslední vstupenky.

Děkuji za pozornost a přeji příjemné letní dny!

Ing. Lucie Johanovská
zástupkyně ředitele MHF Lípa Musica / manažerka marketingu a PR
ARBOR – spolek pro duchovní kulturu, Žižkova 528/6, 470 01 Česká Lípa
@: lucie.johanovska@lipamusica.cz,
www.lipamusica.cz | facebook / instagram / youtube: lipamusica.cz

Tagy