weby pro nejsevernější čechy

Dny evropského dědictví 2023 v Novém Boru

Letošní Dny evropského dědictví probíhají od soboty 9. do následující neděle 17. září 2023.

Wikipedie o téhle akci říká:

Dny evropského dědictví (European Heritage Days, zkráceně EHD) jsou společná aktivita Rady Evropy a Evropské komise, jejímž cílem je posílení historického povědomí v souvislostech se zvláštním důrazem na vnímání mezinárodního kontextu národního kulturního dědictví. EHD se koná každoročně v září v mnoha městech a obcích po celé Evropě – zemích, které přistoupily k Evropské kulturní konvenci. V České republice je organizuje Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska.

Některé věci k mému podivu zůstávají roky stejné, nehnuté. Už je to takřka 10 let, kdy jsem se podivoval, jak se tahle evropská akce (na rozdíl třeba od Noci kostelů) v tomhle regionu absolutně neujala. Nebýt toho, že do EHD se kdysi zapojila Loreta (a jede v nich setrvačností), nebylo by na seznamu účastníků z regionu vůbec nic. A myslím si, že by se toho tu našlo dost, kam by se zájemci rádi podívali…

Takhle, pokud chce člověk využít nabídky, nezbývá než vytáhnout paty z Výběžku a podívat se po okolí. Mne letos zaujala nabídka Nového Boru:

V úterý jsem vyrazil do místního pivovaru, abych se dozvěděl, co je to vlastně za barák, jak je to s těmi sklepy, odkud je varna, jaký objem a co se tu vaří, proč mají piva názvy šachových figurek a že Král se honosí čerstvou medailí.

O den později do kostela na náměstí Míru. Tady oproti včerejšku vyšší návštěvnost díky místním školám. Samozřejmě na věž, k jedinému dochovanému zvonu původem z Prahy a podívat se na Haidu z výšky. Mimochodem, zvon má úžasný zvuk, byť je ho slyšet málokdy. A pak do interiéru kostela, kde bylo možno se dozvědět dlouhou řadu zajímavostí o varhanách, o oltářích, o sochách svatých či náhodou zachráněném Kristu Václava Mánesa. Děkuji organizátorům, děkuji těm, co neváhají se zapojit, děkuji průvodcům. A lituji, velmi lituji, že tohle u nás nejde…

Tagy