weby pro nejsevernější čechy

Sváteční den otevřených dveří v bývalé dětské Ozdravovně v Jetřichovicích

V sobotu 30. prosince 2023 bylo opět možno nahlédnout do útrob ikonické stavby Jetřichovice, pořádal se Sváteční den otevřených dveří v bývalé dětské Ozdravovně.

Stovky zájemců dorazily nahlédnout do útrob již roky zavřené budovy, byť z plakátu nebylo zcela zřejmé, co vlastně lze očekávat.

To bych možná označil za jedinou pihu na kráse jinak báječné akce – konkrétní program s časovým harmonogramem pozorní objevili až v jedné z výstavních místností. Věčná škoda, že se neobjevil na FB události.

Fakt, že mnozí dopředu řešili parkování, je pro mne s podivem. Pohodlnost nezná mezí. V době, kdy se podařilo prosadit, že linka 434 jezdí alespoň v nějakém režimu celoročně. Pokud se pak přesto rozhodnu vyrazit autem, nebudu skučet nad „drahotou“ parkovacího lístku…

Otevřeno bylo snad vše, co otevřeno s ohledem na bezpečnost příchozích být mohlo. Překvapivá místa – od opravdu zchátralých lokací (vzedmuté podlahy, padající omítky) přes místa relativně zachovalá (záchodové mísy, vany, mušle, sem tam nábytek) či zjevně opravená (plastová okna) až po místnosti, z nichž jako kdyby někdo odešel zrovna včera. Bazén v suterénu mi vyrazil dech… Skoro stejně, jako smělé plány se samotnou Ozdravovnou. Krom slovního popisu a několika vizualizací byl po celý den k dispozici pan majitel, který se navíc dvakrát vydal všanc davu v bloku otázek a odpovědí.

Obdobné a mnohé další akce by v areálu měly příští rok pokračovat, a snad se v dohledné době pohne i osud tohoto domu. Doufejme, že neustrne někde v bezčasí, jako je tomu momentálně u zámku v Lipové.

Tagy