weby pro nejsevernější čechy

Noc divadel aneb S baterkou do divadla! (Probudit se za století)

V sobotu 23. března 2024 hostilo varnsdorfské Městské divadlo letošní Noc divadel, věnovanou stému výročí úmrtí Franze Kafky tématem Proměna – i tentokrát se netradičního dvojitého představení ujalo osvědčené uskupení FysioART.

Ti, kdo jsou s tvorbou FysioARTu částečně obeznámeni, byli možná překvapeni, až zaskočeni. Žádná pohádka, žádné rozverné putování. Tenhle kus patří k těm náročnějším – snad tedy nechal v dětských návštěvnících otázky, nikoli traumata.

Noc divadel v Městském divadle Varnsdorf se totiž tentokrát nesla v duchu tmy a šera, minimalismu a utopie kafkovského světa. Před očima odvážných diváků ožívaly postavy, sto let vtěsnané do stránek knih.

Několikrát jsem si vzpomněl na vlastně jen před pár hodinami viděnou Kytici. Taktéž převážně černo-bílo, taktéž hra stínů a tmy, občas protkaná světelným paprskem. Taktéž literární klasik – ovšem zatímco Erbenovy balady můžeme odříkávat spolu s dějem, přiznejte se, kdo opravdu četl Kafku?

Nicméně každý, kdo se představení zúčastnil, ať dílo Franze Kafky znal či neznal, brzy pochopil, že zde bude vládnout absurdita a že východ ze situace vede jen a pouze do dalšího bezvýchodného prostoru. Stát ve státě, jak by se noční zážitek mohl nazvat, anebo také Sto let uspaní nebo autory vnuknuté pojmenování Probudit se za století, přiznaně představilo německy píšícího autora silně spjatého s pražským literárním prostředím skrze vizuálně působivé obrazy, vše-výmluvný minimalismus, ale také díky vybraným úryvkům, ať předneseným naživo, nebo zacykleným v nahrávce.

Po dějové lince rozboru a rozkladu literárních inspirací vstupoval divák do povídek i románů – Před zákonem, Nezvěstný, Zpráva pro jistou akademii, Zámek, Dopisy Felici, Zámek, Proces, Umělec v hladovění a Proměna.

Adaptace předloh zasazená do divadla a přilehlých chodeb či běžně nepřístupných místností funkčně přecházela mezi divadlem od slova pozorovat a performancí s principem účastnit se, prožívat, spolupodílet se na vývoji všeho dění. Právě ono zapojování se, až noření do temnot a her „o život“ a „s pravidly“, povzbuzovalo rostoucí napětí, které jako by mimochodem narůstalo, až vyvrcholilo v podzemí nasvíceném čajovými svíčkami.

Co jsme schopni obětovat Státu ve Státě? Sami sebe nebo někoho druhého? Či něco materiálního?

Naprosto současné otázky evokovalo samo Kafkovo dílo a pronášely je ony tajemné postavy, které se probudily ze zaprášených listů zašedlých knih s ohmatanými hřbety.

Nedílnou součástí nočního divadelní zážitku byla živá hudba. Multiinstrumentalisté Arnošt Steinert a Ivan Paisrt Jr. podtrhovali stísněnou atmosféru, skličující drama jednotlivých postav i samotných návštěvníků.

V jednoduchosti byla síla.

Tvůrčí tým:
Koncept, režie: Hana Strejčková & kol. 
Výprava: tvůrčí kolektiv 
Karel Rossmann: Filip Novák
Frau Rossmann: Hana Strejčková
Markétka: Ivana Kalová
Felice: Marie Krobová
Sestra: Anna Strejčková
Dítě s houslemi: Josefína Strejčková
Hudebníci živě: Arnošt Steinert a Ivan Paisrt Jr.
Audio nahrávky: Filip Novák & kol. 
Technická kompozice: Tomáš Strejček
Technická podpora: Radek Janček
Produkce: FysioART
Producent: Městské divadlo Varnsdorf
Premiéra „Probudit se za století“ 23.3.2024, Městské divadlo Varnsdorf 

Tagy