weby pro nejsevernější čechy

ELITKA 100 – PO STOPÁCH PLETAŘSKÝCH KRÁLŮ

V rámci projektu, oslavujícího sto let od založení továrny ELITE, se ve čtvrtek 23. května 2024 uskutečnila komentovaná prohlídka míst spjatých s rodinou Julia Kunerta, kterou vedli Jan Němec (Státní okresní archiv Děčín) a Josef Rybánský (Oblastní muzeum Děčín, pobočka Varnsdorf).

Máme tu u nás (nemyslím jen region, ale spíš široko daleko) takový prazvláštní zvyk. Největší slávou je, když zachráníme, opravíme, zprovozníme, připomeneme si něco, co jsme nechali bez povšimnutí roky chátrat a zanikat. Jak kdysi psal Martin Schulz, jsme schopni velké úsilí věnovat oslavám něčeho, co už dávno neexistuje (tenkrát myslel „náš“ stát). A tak Varnsdorf oslavuje století fabriky, která už není… Kéž by to všechno, co kde zaznělo a ještě zazní, co kdo vyprávěl a ještě vyprávět bude, co se kde šustne a připomene, nevyznělo do prázdna, nevyšumělo jen tak… Dovedu si představit důstojnou tištěnou podobu, ale víme jak – když nejsme roky schopni ničeho, že by zrovna teď? Ale díky, velké díky alespoň za tohle.

Tak jsme se prošli místy, kde buď už není vůbec nic, je tam něco úplně jiného, nebo se tak nějak neví, co vlastě s tím dál. Zítra se nebude tančit všude… Kde asi skončila písmena ze střechy?

Tagy