weby pro nejsevernější čechy

Mimořádné letní prohlídky technického zákulisí Lorety Rumburk

Výjimečnou příležitost seznámit se s nepřístupnými prostory v Loretě Rumburk nabízí dvě letní komentované prohlídky, které se uskuteční pouze v sobotu 28. 6. a 5. 7. 2014 mezi 10.00 až 11.30 h. Zájemci se při prohlídce seznámí se systémem odvodnění, dvojitým pláštěm lorety a nahlédnou do podzemních prostor barokní sakrální památky, která byla vybudována jako součást kapucínského kláštera. Počet účastníků těchto prohlídek je z kapacitních důvodů omezen na 30 osob a nutná je předchozí rezervace na tel. čísle +420 604 555 922 a e-mailu loreta.rumburk@seznam.cz. Vstupné je 90 a 45 Kč. V případě zájmu se v den konání přidá od 12.00 h. dodatečná prohlídka.Celkový pohled na areál Lorety Rumburk. Foto Jiří Stejskal Novinkou letní sezóny 2014 v Loretě Rumburk jsou technicky zaměřené prohlídky, které zájemce provedou běžně nepřístupnými prostory barokní památky z let 1704-1707, jejíž projekt vypracoval významný rakouský architekt Johann Lucas Hildebrandt z Vídně. Zájemci si během 90 minut prohlédnout původně plochou střechu loretánské kaple, dvojitý plášť kaple a vlastní Svatou chýši.

Plochou střechu měla rumburská loretánská kaple do počátku 19. století. Roku 1808 je doloženo snesení původní bohaté sochařské výzdoby z atiky kaple. Loretánská kaple Panny Marie v Rumburku byla jedinou takto ozdobenou Svatou chýší na světě. Devět z původně 16 soch dnes zdobí balustrádu před rumburskou Loretou. Část soch byla v 19. století rozprodána a či neodolala zubu času. Autorem soch byl německý sochař Franz Biener, který působil ve službách dánského krále na zámku Rosenborg v Kodani a posléze pracoval pro Liechtensteiny na zámku ve Valticích na jižní Moravě.

Loretánská kaple v Rumburku patří k celoplášťovému typu loret. Mezi Svatou chýši a vnějším, bohatě zdobeným pláštěm se nachází uzavřená chodba, která obíhá vlastní loretánskou kapli. Prostor sloužil k odvětrávání a umístěno zde bylo pískovcové schodiště, jímž se stoupá ke krovu. Na několika místech se dá do jinak uzavřeného prostoru nahlédnout. 

Krypta pod loretánskou kaplí v Rumburku se veřejnosti v červenci zpřístupní vůbec poprvé v historii. Vybudování krypty předcházelo stavbě loretánské kaple v roce 1704. Vznikl zde důmyslný systém odvodnění a odvětrávání. Původně byla krypta koncipována jako místo posledního odpočinku ostatků majitelů rumburského panství, knížat z Liechtensteinu. Záměr by nakonec opuštěn a v kryptě byl roku 1763 pohřben pouze loretánský kostelník Anton Bräuer. 

Přístupný bude i prostor pod kaplí Svatých schodů v ambitu Lorety, který rumburským kapucínům sloužil jako skleník. Počátkem 20. století si zde restaurátoři při obnově pláště Svaté chýše zřídili restaurátorskou dílnu a v letech 1. světové války tu fungovala vojenská lidová kuchyně.

Účastníci červencových komentovaných prohlídek v Loretě Rumburk se seznámí s barokními odvodňovacími chodbami z 18. století. Podzemní prostory pod Loretou Rumburk a bývalým kapucínským klášterem se budovaly od 17. století do let 2. světové války. Využívaly se pro různé účely – nejčastěji jako odvodňovací chodby, krypty sloužily k pohřbívání. Součástí podzemních prostor byly i protiletecké kryty z let 2. světové války. Podzemní prostory pod Loretou Rumburk jsou podrobně zmapovány. Veřejnosti nejsou běžně přístupné. Návštěvníci Lorety Rumburk mají k dispozici výstavu „Loretánské podzemí v Rumburku“ a stejnojmennou brožuru, která prostřednictvím fotografií a plánů dokumentuje 189 m podzemních prostor, dvě krypty a řadu sklepů pod areálem loretánské kaple a bývalého kapucínského kláštera.

Pořádá Římskokatolická farnost – děkanství Rumburk

Více www.loretarumburk.cz