weby pro nejsevernější čechy

Jaroslav Svěcený a Ciganski diabli zasáhli Lipovou, (Lipovské hudební slavnosti 2014)

Asi málokdo by předpokládal, že něco tak výjimečného, jako hudební spolčení světoznámého houslového virtuosa Jaroslava Svěceného a skvělého romského orchestru Ciganski diabli se sejde na zámecké zahradě bývalého šlechtického sídla v Lipové ve Šluknovském výběžku při fantastickém vystoupení. Tuto hudební lahůdku připravil pro návštěvníky a obyvatele Lipové starosta obce Pavel Svoboda a ředitel společnosti Via Tempora Nova Jan Rapin, který již několik let usiluje o záchranu lipovského zámku, a právě výtěžek z koncertu je určen na jeho rekonstrukci.

Téměř hodinový koncert vášnivé etnické romské muziky, v kombinaci s vážnou hudbou v podání romských hudebníků nemohl nezvednout krevní tlak a puls nikomu z posluchačů. Ačkoliv nikdo nevyskočil z lavice a nezačal tančit, jistě na to kdekdo myslel, soudě podle množství poskakujících nohou a škubajících ramen přítomných.

Zážitek to byl fantastický. Slovenští filharmonici, v čele s nejlepším světovým cimbálistou Emilem Sarközym a světový virtuos Jaroslav Svěcený přednesli celou škálu hudebních děl, například Schindlerův seznam, Cigánské husle, Laclairovu Sonátu č.3, Bachův i Montiho Čardáš, ale i Paganiniho Capriccio č. 24 a-mol speciálně upravené pro cimbál. Drobná ukázka je zde:

Spojení Svěceného a Diablů bylo i přes své souznění spojením kontrastním. Svěceného projev byl něžný a laskavý i v těch nejvypjatějších okamžicích, Diabli do své hudby, i té nejtišší přinesli vášeň, bolest a žal, a zasáhli tak své posluchače na nejcitlivějších místech jejich duší. Jaroslav Svěcený diváky svou hudbou těšil a hladil, Diabli je dokázali rozplakat i rozvášnit.

Emil Sarközy, muž za cimbálem, byl tím, kdo nadchl nejvíce. Tolik energie, tolik emocí, které z jeho hudby sálaly, se vidí málokdy. Ne nadarmo je ve světě pro své umění velmi uznáván a ceněn.

Vždyť také jeho hudební projev, ale nejen jeho, ocenili diváci potleskem na otevřené scéně a nakonec i poděkováním ve stoje.

Potěšením a radostí bylo i to, že za zdmi a ploty našich zahrádek, na skromném podiu se zříceninou zámku za zády, zahráli v Lipové takoví hudební velikáni, kteří jinak zvedají ze židlí posluchače na všech pěti kontinentech světa, v desítkách zemí a to na takových významných pódiích, jako je Berlínská filharmonie, berlínská Komische Opera a Konzerthaus, Royal Opera House v Londýně, Hans Max Saal v Mnichově, Pražská Smetanova síň, Konzert und Kongressaal v Luzernu, nebo Concert Hall v Melbourne a mnoho dalších. Ciganski diabli vystupovali i na mezinárodní výstavě EXPO 2008 v Zaragoze a na EXPO 2010 Shanghaji, ale také při zahájení Zimních olympijských her ve Vancouveru v roce 2010 a Letních olympijských her v Londýně v roce 2012.

Malá obec Lipová na Šluknovsku se tak nečekaně zařadila mezi světová hudební pódia a ten kdo se nenechal tento zážitek ujít tak mohl ochutnat hudbu předních hudebních velikánů, po jejichž umění touží celý svět.

Něco málo také zvukově:

 A ještě třeba fotky pana Fišera z Mikulášovic zde.

A něco z historie benefic pro zámek – rok 2012, rok 2013.