weby pro nejsevernější čechy

Jak se bude Rumburk po volbách vyvíjet dál aneb věštění z křišťálové koule

Rumburk zažívá euforii. Po dlouhých letech vlády odchází z rumburské radnice nenáviděný Darek Šváb a spolu s ním í i jeho věrní kamarádíčci a posluhovači.Možná Šváb mohl doufat v to, že i když nebude na radnici sedět osobně, získají jeho Rumburáci.cz a další spřízněné kandidátky (KSČM a Sdružení SNK ED) dost velký vliv v zastupitelstvu na to, aby mohl i nadále přes své lidi, z pozice šedé eminence, tahat za nitky a dál ovlivňovat město i nemocnici. K tomu nedošlo. V zastupitelstvu mu zůstali jen dva věrní a poněkud politikou i věkem znavení komunisti Václav Staněk a Evžen Dvořák, a politický skokan roku Miloslav Kucer.
Jejich pozice v zastupitelstvu není slabá. Je totiž nulová, a tak nejenže nic neovlivní a neprosadí, ale hlavně se nedostanou k důležitým informacím z radnice a radniční politiky, které by se Švábovi mohly v případě potřeby hodit.
V tuto chvíli může tedy Rumburk jásat: „Král je mrtev. Ať žije král!“
Kdo tedy bude tím novým vládcem města?
Ve hře jsou dvě jména. Jaroslav Sykáček z ČSSD, který již starostou Rumburku byl a který ze své funkce dva roky před koncem volebního období odstoupil. Druhým je lídr ODS Karel Schäfer.
Sykáček se nikdy netajil tím, že by o návrat na rumburskou radnici měl zájem. A to i přes to, že znovu kandiduje do senátu. Vždy tvrdil, že obě funkce zvládá dobře, a tak lze od něj očekávat snahu o comeback ve velkém stylu, ale jen jako starosta. Těžko si lze představit, že by udělal krok zpátky a spokojil se s funkcí pouhého místostarosty.
Karel Schäfer se nechal slyšet, že bude usilovat o pozici starosty, pokud bude mít možnost díky tomu město řídit a ovlivňovat jeho politiku.
Funkci stafáže, do které byl v minulém volebním období odsunut i s celou rumburskou ODS, už nepřijme. Při své současné pozici v rumburské společnosti a ve své firmě nemá zapotřebí, aby licitoval o něčem jiném, než o pozici jedničky na radnici.
Kdo z těchto dvou zasedne do křesla nejvyššího?
Podle všeho to bude Sykáček. Nejen pro své zkušenosti, ale i proto, že by se v případě neúspěchu v senátních volbách neměl kam vrátit. Schäfer má bytelné ekonomické zázemí a nepotřebuje politickou funkci k tomu, aby si vydělal na živobytí. Navíc Sykáčkova strana volby vyhrála, a tak má právo si svého lídra na radnici prosadit.
Kdo by měl být jeho pravou i levou rukou?
Na kandidátce ČSSD dominují čtyři významné osobnosti. Prvním z nich je miláček rumburských voličů doktor Petr Vondráček. Dalšími silnými hráči jsou Ladislav Pokorný, bývalý místostarosta a protišvábovský spolubojovník, bývalá tajemnice a taktéž bojovnice proti Švábovi Dagmar Žáková a ambiciózní a věrná členka strany Dagmar Mertlová.
Z ODS je ve hře Karel Schäfer, lékaři Vladimír Kolařík a Karel Strachoň, podnikatel Jiří Pimpara a ředitelka školy Romana Bušková. Jen těžko si lze představit, že by některý z nich opustil svou zavedenou praxi, firmu či solidní funkci a šel se pachtit na radnici s výběrovými řízeními, rozpočtem či řešením sousedských sporů.
Nezapomínejme na další významnou členku nového zastupitelstva, Bronislavu Nedvědovou, jedničku kandidátky Město lidem.
Její několikaletá snaha sesadit Švába z rumburské radnice, nenechat ho v klidu spát ani žít, napadat všechna jeho nestandardní opatření a podivné kroky, tudíž téměř všechny, se jí konečně vyplatila. Už za tento svůj urputný souboj, při němž mnohdy bojovala zcela sama i za cenu vlastního sebezničení, zatímco ostatní byli tiše zalezlí v zákrytu a šetřili síly, by si funkci místostarosty zasloužila. Za odměnu a za statečnost.
S největší pravděpodobností si Sykáček prosadí do pozice místostarosty Ladislava Pokorného, o místo druhého místostarosty by se pak mohlo rozhodovat mezi Dagmar Žákovou a Bronislavou Nedvědovou.
Ta, která by však o tuto pozici přišla, nos rozhodně neutře.
Usilovat se bude totiž i o další významné křeslo na rumburské radnici, o křeslo tajemnice městského úřadu.
Tato pozice sice není ovlivněna volbami, ale pouze rozhodnutím starosty a jeho posvěcením na kraji, ale je to pozice neméně významná.
Současná tajemnice Radka Hrubešová je bohužel vnímána ve velmi negativním světle, a to jako Švábův člověk. Nelze se divit, že nový starosta se bude chtít obklopit lidmi, kteří budou k němu loajální a kteří budou mít jeho důvěru. Mít Švábova člověka na pozici tajemníka je stejné, jako posadit si Švába přímo na klín.
Dagmar Žáková už tajemnicí byla za vlády Sykáčka a nebylo by nic divného na tom, kdyby si ji Sykáček jako nový starosta povolal do služeb znovu. Zvlášť, když jim to tehdy i dnes tak dobře klapalo a klape. Tím by se uvolnilo místo místostarosty pro Nedvědovou a radnice by pak byla pěkně i genderově vyvážená. Dva na dvě.
Nutno dodat, že vzhledem k požadavkům na tuto funkci má Žáková lepší předpoklady být tajemnicí než Nedvědová.
Pak již zbývá obsadit pozice radních. Se starostou by jich mělo být sedm.
V tuto chvíli by zde byli všichni ti, co by usedli ve vedení města a k nim by přibyli zástupci vítězných stran ČSSD a ODS.
A tak, shrneme – li to, náš tip na povolební uspořádání rumburské radnice vypadá takto:
Starosta: Ing. Jaroslav Sykáček (ČSSD)
Místostarosta: Mgr. Ladislav Pokorný (ČSSD) a Bronislava Nedvědová (Město lidem)
Radní: Ing. Karel Schäfer (ODS), MUDr. Jiří Vondráček (ČSSD), Jiří Pimpara (ODS) a Ing. Romana Bušková (ODS).
Tajemnice: Mgr. Dagmar Žáková
Takže pro ČSSD 3 hlasy, ODS 3 hlasy, Město lidem 1 hlas.
Otázka zní, co z toho všeho bude mít ODS?
Pokud by občanští demokraté povolili, aby ve vedení rumburské radnice zasedli tři členové sociální demokracie, nemělo by to být zadarmo, ale výměnou za jiné vlivné pozice. Třeba v Lužické nemocnici. Myslím, že v Rumburku není nikdo, kdo by se domníval, že nová radnice nechá na pozici ředitele osobu Darka Švába víc, než je nezbytně nutné. A že se bude rekonstruovat celé vedení nemocnice, včetně dozorčí rady je víc než jisté.
Na rozdíl od ČSSD má ODS ve svých řadách celou řadu podnikatelů, manažerů a odborníků, kteří by byli schopni tuto společnost vést. Bylo by rozumné, kdyby MUDr. Vondráček zaujal pozici náměstka nového ředitele pro léčebně preventivní péči.
Oranžová radnice a modrá nemocnice by mohla být poměrně funkční a soudržná koalice.
Ale jak již bylo řečeno, vše, co zde bylo napsáno, je jen věštění z křišťálové koule a uvidíme nejpozději v listopadu, jak moc jsme se trefili.