weby pro nejsevernější čechy

Podzimní prázdniny na skok

Kromě svých dobrovolnických aktivit v jiříkovském středisku mládeže se jako dobrovolník podílím i na přípravě a organizaci lyžařských závodů v Liberci. Při přípravě závodů světových pohárů a dalších vrcholných sportovních akcí se pohybuji převážně v areálu skokanských můstků na Ještědu, jejichž prostředí jsem si velmi oblíbil. Když jsme plánovali, kde s dětmi strávíme podzimní prázdniny, napadl mě právě tento areál a možnost představit dětem toto prostředí. Přivítal jsem proto možnost ubytování přímo v areálu, naplánovali a zajistili další program a vyrazili jsme. Na rumburském nádraží jsme se sešli v neděli 26. 10. 2014 a jeli směr Liberec. Tramvají jsme se dostali pod Ještěd a kabinovou lanovkou na něj vyjeli. Tam se nám díky teplotní inverzi otevřel úžasný pohled na padající moře mraků. Přes Ještědku jsme po sjezdovce sešli až do areálu, kde jsme se ubytovali.

V pondělí ráno jsme po svých přímo „pod lany“ vystoupali na vrchol Ještědu, počasí tentokrát moc příznivé nebylo, ale nám to moc nevadilo, protože jsme věděli, že dopoledne strávíme uvnitř této dominanty Liberce od pana architekta Hubáčka a jeho kolegů. Nejdříve jsme si prohlédli zázemí televizního vysílače, včetně prostor Českých radiokomunikací v horních patrech budovy. Po této exkurzi se děti dostaly do prostor hotelu Ještěd, od pana ředitele Priščáka jsme se dozvěděli spoustu informací o provozu a historii hotelu a měli jsme možnost si prohlédnout i hotelový pokoj, který je zrekonstruován do podoby z roku 1973. Plni nových zážitků jsme došli zpět do areálu a připravili se na zajímavou podvečerní návštěvu. Šéftrenér liberecké Dukly, pan Michael Georgiev, poslal mezi děti dva reprezentanty v severské kombinaci, olympioniky Tomáše Slavíka a Miroslava Dvořáka. Oba sportovci s dětmi více jak hodinu besedovali, přivezli ukázat lyže, helmu a kombinézu, kterou si děti měly možnost i vyzkoušet. Nakonec došlo i na autogramiádu a společné focení. Jako poděkování jsme pánům předali knihu ke 100 letům Jiříkova, kterou nám na tyto účely věnoval pan starosta. Večer jsme si zahráli ještě několik her.

V úterý jsme navázali na besedu a přihlíželi jsme tréninku sdruženářů Dukly včetně Tomáše Slavíka, kterého děti z předešlého dne znaly. Dopolední program jsme zakončili jízdou na jednosedačkové lanovce spolu se závodníky a prohlídkou celého areálu. Odpoledne jsme připravili několik soutěží a her, venku i v budově. Večer si děti připravily i stezku odvahy. Ve středu ráno jsme areál opustili, v Liberci se naobědvali a odjeli domů.

Chtěl bych moc poděkovat všem dospělákům, kteří program pro děti připravili a panu Fryčovi za dopravu zavazadel. Další akce, kterou Salesiánský klub mládeže připravuje ve spolupráci s městem a jiříkovskými hasiči bude 15.11. Svatomartinský průvod. Těšíme se na vás,

Jan Dvořák, Salesiánský klub mládeže.

Fotografie z akce naleznete zde ->