weby pro nejsevernější čechy

Deska na víkend: Zdeněk Vřešťál a jeho ráj folku

Na koncertě kapely Neřež jsem obdržela hudební CD v papírovém obalu s nápisem Zdeněk Vřešťál číslované album. Taky je tam nějaké číslo, což nejspíše znamená, že každý kus je originál. Doufám, že něco originálního mě čeká také uvnitř. A jak by nemohlo, když v tom má prsty někdo z Neřež, někdo z Nerez a taky někdo, kdo hrál se Zuzanou Navarovou? Hned v první písni rozeznám známou melodii podanou v jemnějším a decentnějším provedení. I když v prvních kusech zatím opravdu zpívá jen a hlavně Vřešťál, písně mají stále svůj šmrnc a nepadají, kam nemají. Hned druhá stopa odhalí původní verzi známé Já s tebou žít nebudu, ve které jde slyšet, že s novější verzí píseň vzrostla jak dynamicky, tak melodií a textem. Tohle je oddechovka, ale ,, Ame tuha nádživava“ s Navarovou je pecka.
Sem tam zaslechneme dvojhlas Víta Sázavského. Slyšet je akordeon, trubky, tlesknutí, housle a dokonce i hlas Marie Rottrové.
Podle očekávání album opět boduje textem. Příkladem je písnička o zamilovaném páru, jehož lásku však přeruší chirurg, protože se jedná o kapku medu a lžičku, kterou někdo spolkl.
Po ukolébavce nás vzbudí naprosto geniální Ploty, které najednou jakoby vůbec nepatřily do hudebního stylu celého alba. Jakmile skončí vokály, vícehlasy a beatbox, jsme opěv kytarovém ráji folku.
Co z toho celého vyplývá? Nenechat se zmást nápisem na obalu CD, protože zrovna za tímto počinem se skrývá mimo Zdeňka Vřešťála opravdu hodně hostů, a dohromady vytvoří pestré album, které rozhodně stojí za to.