weby pro nejsevernější čechy

Výzva pro regionální výrobce a provozovatele regionálních zážitků

České Švýcarsko o.p.s. je již od roku 2010 koordinátorem regionální značky „ČESKOSASKÉ ŠVÝCARSKO regionální produkt®“. Značka patří do Asociace regionálních značek a je udělována nejen v Českém Švýcarsku a na Šluknovsku (ve spolupráci s MAS Šluknovsko), ale také na území Saského Švýcarska. V regionu je již certifikováno 28 produktů a 4 zážitky. Certifikát platí na dva roky a opravňuje výrobce k užívání značky „ČESKOSASKÉ ŠVÝCARSKO regionální produkt®“ na všech certifikovaných produktech i propagačních materiálech. Od loňského roku probíhá i certifikace „Zážitků“. „Zážitkem“ se pro účely těchto certifikačních kritérií rozumí služby v cestovním ruchu (mimo stravovacích a ubytovacích služeb) vázané na konkrétní lokalitu nebo tradiční akci. V roce 2014 obdrželi certifikát Loretánské slavnosti v Rumburku, Nožířské slavnosti (2014, 2013, 2012) a Velikonoční jízda z Mikulášovic (2014, 2013) nebo balíček turistických aktivit: České Švýcarsko  – to jede. Podrobnosti k certifikaci zážitků a kritéria hodnocení jsou na webových stránkách ARZ či České Švýcarsko o.p.s.

Cílem značky je přispět k rozvoji místní ekonomiky a udržitelnému cestovnímu ruchu. Značka garantuje původ výrobku v regionu, kvalitu a šetrnost k životnímu prostředí. Uděluje se výrobkům, které mají v regionu dlouholetou tradici (nože z Mikova, čokolády z děčínské firmy Jordan & Timaeus), nebo jsou převážně z místních surovin (dřevěné spony od p. Kříže, včelí med od p. Kuby z Brtníků, mošty ze Saska apod.). Posuzuje se i podíl ruční práce, jedinečnost ve vztahu k regionu a výjimečné vlastnosti produktu. Výrobcům značka umožňuje větší propagaci jejich výrobků a otevírá nové možnosti prezentace a prodeje, např. na regionálních trzích. Základním nástrojem propagace jsou společné webové stránky všech certifikovaných produktů www.regionalni-znacky.cz. Koordinátor značky dále propaguje certifikované výrobce na svých akcích, webových stránkách a vydáváním propagačních materiálů a katalogů. (2014, 2013)

Další kolo certifikace proběhne 19. března 2015. Podrobné informace pro zájemce o udělení značky včetně žádostí o značku, zásad jejího udělování a užívání a certifikačních kritérií jsou k dispozici na http://www.regionalni-znacky.cz/ceskosaske-svycarsko, případně je možné žádost vyzvednout osobně nebo požádat o zaslání v obecně prospěšné společnosti České Švýcarsko. Vyplněná žádost včetně povinných příloh musí být doručena na naši adresu nejpozději do 27. února 2015. K jednání Certifikační komise je nutné dodat i vzorky posuzovaných produktů (není-li to technicky možné, je potřeba s koordinátorem značky dohodnout jiný způsob prezentace a hodnocení). Osobní představení výrobků žadateli o značku je vítáno.

Kontaktní osoba pro sběr žádostí a certifikační proces:

Ing. Jarmila Judová

E-mail: jarmila.judova@ceskesvycarsko.cz

Tel.: +420 775 552 790

Křinické nám. 1161/10, 407 46 Krásná Lípa

www.ceskesvycarsko.cz

V případě jakýkoliv dotazů nás kontaktujte na uvedeném telefonním čísle či e-mailové adrese.

Věříme, že značka „ČESKOSASKÉ ŠVÝCARSKO regionální produkt®“ přispěje k propagaci a podpoře Vaší kvalitní práce a současně i k rozvoji našeho regionu.