weby pro nejsevernější čechy

René Volfík otevře výstavu fotbalových fotek Sparta/Slávie v šenovském Clubu

René Volfík, dlouholetý fotoreportér agentury ČTK letos přestoupil do týmu Hospodářských novin, ale fotoaparát z krku nesundal. Když zalistujete třeba i na webu těchto novin zjistíte, že je to fotograf pilný, ale taky šikovný. Přesto si udělal čas, aby představil kolekci svých fotek, které pořídil na fotbalových stadionech a přijede až sem k nám na sever a osobně se zúčastní vernisáže, která proběhne kolem šesté večer v sobotu 28/5 v šenovském Clubu. Pořídili jsme krátký rozhovor o to, jak fotbal fotit, ale zdaleka jsme v něm nepostihli všechny aspekty téhle disciplíny. Věřím, že si další důležité detaily probereme při besedě o sportu, která bude po vernisáži následovat. Přijeďte a přidejte se!

Dost dobrý fotky, je sport tvoje fotografická specializace?

Ani zdaleka, ale jako fotoreportér musíš umět vše co je v novinách potřeba, tedy i sport.

Jsou nějaký fotografický triky, jak třeba fotbal správně vyfotit?

Nejsou to žádné triky, fotit obstojně (opakuji obstojně) sport dokonce ani není nic komplikovaného a zvládne to kdokoli. I bez talentu. Potřebuješ jen hodně peněz na dobrou techniku, nebo štědrého zaměstnavatele. Dobrého ortopeda, protože taháš náklad jak mula. A při spotru se musíš plně soustředit a nelelkovat.

Fotit sport se člověk poměrně dlouho učí, protože se musíš naučit znát hru a předvídat co se stane, ale pak už je to skoro rutina. Sprot sám o sobě je logicky velmi vizuálně zajímavý (například ženská atletika :), podobně jako divadelní představení. Sport lze také fotit lépe než obstojně a v tom pomáhá hlavně zkušenost, ale v současné době lze plno věcí okoukat a vlastně mě nenapadá, že by kdokoli přišel z něčím co už tu nebylo. Vracíme se tedy od vizuálních experimentů zpět k tomu podstatnému, k emocím a rozhodujícím okamžikům a příjde mi to správné.

Když se občas dostanu k tomu, že na fotbale fotím, vlastně ten zápas nevidím, něco až na těch fotkách. Je to normální?

Jestli je normální, že z úrovně brankářova pasu kdesi od rohového praporku, přes teleobjektiv vidíš něco jiného než v televizi? Ne to přeci není možné!!! :)))

Fandíš? Komu?

Ne nefandím nikomu, zní to jako klišé, ale baví mě hezký fotbal. Když to jde tak určitě nevynechám Barcelonu. Ale i z českých luhů a hájů si vybavuji, že pěkný fotbal hrála například Mladá Boleslav. Ve Spartě držím palce Kadlecovi, protože ten kluk je opravdu talent a pochopitelně jsem rád za africký kluky protože přinesli do českého fotbalu více útočné pojetí hry.