weby pro nejsevernější čechy

Pracovní skupina pro sociálně vyloučené lokality jednala v Rumburku

Řešení napjaté situace v sociálně vyloučených lokalitách na Šluknovsku je hlavním bodem cesty radního Martina Kliky a celé pracovní skupiny do Rumburku a České Kamenice … jednání v Rumburku právě před chvílí skončilo a delegace je na cestě do Kamenice. Po jednání v Rumburku předstoupili před novináře někteří členové delegace, konkrétně hejtmanka Vaňhová, krajský radní a šéf skupiny Klika a  hlavní agentka pro začleňování Šimůnková. V krátkosti a bez ironie lze napsat, že hlavním bodem jednání bylo další jednání.

Konkrétní výstup ze série summitů na toto téma je vznik speciální policejní jednotky, která bude mít v první fázi padesát duší a nebude sídlit v Teplicích, ale v Ústí nad Labem.

Aktualizace: podle tohoto článku v děČínském deníku je ovšem situace s policejní jednotkou mnohem komplikovanější.

Na náš dotaz, jestli by v této situaci nebylo prospěšnější (a systémovější) posílit místní policejní jednotky jsme byli ujištěni, že v tuto chvíli nehrozí (alespoň) snižování stavů na místních služebnách a budou zachována tabulková místa.

Druhý dotaz se týkal podpory kraje pro zachování K centra v Rumburku, kterému hrozí zánik (psali jsme tady). Podle hejtmanky Vaňhové považuje kraj zachování tohoto zařízení za důležité, konkrétní pomoc však zatím nedorazila a Káčko funguje v nouzovém režimu. Radní Klika dodal, že by se na jeho provozu měli více podílet obce výběžku.

(Podle našich informací zatím konkrétní pomoc přislíbila pouze obec Lipová, kde zastupitelstvo schválilo finanční dar).

Podle starosty Jiřetína a předsedy sdružení výběžanských starostů, který se jednání zúčastnil je škoda, že žádný z nich není přímo členem nově vzniklé skupiny a i když mají na jednání přístup.

Dalším problém vidí Zoser v plánech skupiny (prostupné zaměstnávání a prostupné zaměstnávání) a jejich provázání s jednotlivými úřady, které by měli spolupracovat (ministerstvo pro místní rozvoj a úřad práce…).

„Úřady práce momentálně pracují jenom jako místa pro vyplácení dávek. Když přijdu s konkrétním požadavkem na konkrétní profesi, neumí mi vyhovět,“ říká.

Když k tomu všemu připočítáme jenom nově eskalující situaci v Břeclavi, momentálně nejasnou situaci kolem vlády Petra Nečase (a všeobecnou nasranost blbou náladu) máme před sebou další rok plný těžkých situací a létajících vrtulníků.

Tagy