weby pro nejsevernější čechy

Deset důvodů proč navštívit Šluknovský výběžek

Každý den čteme důvody, proč něco dělat nebo nedělat a dohromady jsou to tisíce … miliony důvodů.

My jsme zkusili najít těch deset, proč žít tady — ve výběžku:

Tak tedy:

1. Je to střed Evropy na konci světa:

Lišky tady sice dávají dobrou noc, ale vlastně je to všude blízko. Do Prahy, do Drážďan, do Berlína.

rozcestnik

2. Nejsevernější severní Čechy:

Máme tu všude blízko, dokonce i k moři, které tu kdysi bývalo, protože Šluknov je české město, které to má k moři nejblíž, konkrétně k Baltskému.

3. Šluknovský výběžek není České Švýcarsko:

ale kus Českého Švýcarska leží ve Šluknovském výběžku. Zatímco my si tu můžeme chodit kam chceme, v Českém Švýcarsku mají velkou Pravčickou bránu, ale chodit můžou jen na malou.

4. Máme tu krásné kopce, kopečky a na nich rozhledny:

Po letech bezčasí a chátrání se zdá, že všechny rozhledny jsou přístupné a mají se stavět další, např. v Lipové. A ty výhledy… zemský ráj to napohled.

rozhled

5. Dopravní situace:

I když auto má už téměř každý, nehrozí tu dopravní zácpy. Mnoho cest totiž končí v polích, lesích nebo vesnicích, které už dávno neexistují.

6. Samota:

Pokud tu chce být člověk sám se sebou, nemusí chodit daleko. Je tu mnoho lesních a polních cest, kam když vyrazíte i za slunného počasí, kilometry a hodiny nikoho nepotkáte…

lavicka

7. Sportovní vyžití:

Ve výběžku je mnoho sportovišť zaměřených na rozličné sporty. Můžete tu sportovat i bez sportovišť, příroda vám to totiž umožní. Vyčistí vám hlavu, plíce a můžete mít i čisté svědomí.

8. Kultura:

Je to až neuvěřitelné, kolik kultury tady potkáte. Prohlédněte si naše stránky, náš kalendář akcí, naše pozvánky a naše zpravodajství z kulturních akcí.

Výběžek a přilehlé okolí je místem, kam se někteří umělci stahují, aby zde mohli načerpat síly nebo vytvořit nová díla. Někteří se sem stěhují natrvalo.

9. Pracovní příležitosti:

Pracovních příležitostí tu moc není, ale není to nakonec jedna obrovská příležitost?

10. Lidé a lišejníky:

Navzdory tomu, co o Šlukonovském výběžku šíří média, žijí zde i dobří lidé. A kdo nemá rád lidi, najde tady vzácné lišejníky, např. Chrysothrix chlorina.

svejk

A 11. Chrání nás tu modrý kámen!

Tagy