weby pro nejsevernější čechy

Stráž obrany státu (Extra válka – Vojska č. 16)

Nestává se příliš často, abychom vám referovali o nějakém časopise, natož ho doporučovali. Dovolím si udělat výjimku u jednoho z nich – vydavatelství Extra Publishing vydává celou řadu tiskovin věnovaných válečným konfliktům, jedna z edičních řad je zaměřena na 2. světovou válku a obsahuje i pobočné speciály o bitvách a vojscích. A právě aktuální číslo, které vyšlo 15. května 2015, je zaměřeno na Stráž obrany státu.

Pokud čistě náhodou nevíte, oč se jedná, je to jedinečná šance se s touto složkou našich ozbrojených sil, střežících hranice v předválečné době, seznámit (i když jsme se o ní už párkrát zmiňovali i my). Texty jsou stručné a hutné, doplněné spoustou dobových fotografií a plánků. Fakta, vzpomínky pamětníků, dobové dokumenty… To všechno člověka vybízí, aby se snažil zjistit víc a sehnal si literaturu uvedenou jak prameny. O to víc, že se nás události do roku 1939 týkají hodně. A to tolik, že v tomhle časopise je z 50 stran rovná čtveřice přímo věnovaná Šluknovskému výběžku. Vhodně to doplňuje i třeba čtení knihy, o níž jsme referovali před časem.

Pro mne velkým překvapením je jeden ze záběrů na straně 19 – demolovaný most v Dolním Podluží. Ta fotka jednoznačně vybízí k tomu, zjistit, najít, vyfotit. Tak snad brzy. Příjemné počtení (prolistovat náhled můžete tady ->).

img196.jpg

Tagy