weby pro nejsevernější čechy

Dny řemesel u Dolského mlýna 2015

Na louce u řeky Kamenice nedaleko Dolského mlýna u Jetřichovic probíhaly do soboty 22. srpna 2015 Dny řemesel. Konala se tu příjemná a poučná akce, kterou od roku 2012 opakovaně vyhledávají stovky návštěvníků.

Během týdne se zájemci mohli přesvědčit, jakou dřinu, důvtip a manuální zručnost v minulosti obnášela např. výroba dřevěného uhlí, tavba železné rudy a letos nově bělení prádla či výroba mýdla. To vše obnášela lesní řemesla, která se stovky let rozvíjela na území Českého Švýcarska. Čtvrtý ročník akce připravila Správa Národního paku České Švýcarsko.

Některá stará řemesla už na louce poblíž Dolského můstku za čtyři roky konání akce zdomácněla. I přes počáteční nepřízeň počasí se opět postavil a rozhořel milíř. Jiná řemesla se letos zařadila poprvé, jako bylo třeba bělení prádla. Několika pokusů se dočkala výroba dehtu na smolném kameni. Dostalo se i na výpal výrobků v keramické peci či drátkování. Otcové od rodin si s úctou si prohlíželi ručně vykovaný nůž. Maminky si odnášely recepty na výrobu mýdla z roku 1923. Některé kluky praktické ukázky uchvátily natolik, že se stávají zdatnými pomocníky mistrů při tavbě železné rudy. Výstupy pracovních postupů se daly doslova ohmatat či ochutnat. Po rozebrání milíře si zájemci domů odnesli papírové tašky naplněné dřevěným uhlím. Většina návštěvníků se zakousla do chlebové placky a křížal. Našli se i tací, kteří ochutnali dřevěné uhlí z milíře. A jak chutná chlebová placka natřená česnekem upečená v polní chlebové peci? Podle rychlosti jakou mizí – jako největší pochoutka. U prezentace se shromáždilo tradičně nejvíce posluchačů. Placka se nestačila krájet a to se připravovaly tři plechy.

Na louce u Dolského můstku se do tajů starých řemesel pronikalo nejen experimentálně, ale i za pomoci výstavy a stejnojmenné publikace „Lesní řemesla v Českém Švýcarsku“. Památkově chráněný a pohádkami proslavený Dolský mlýn zas přiblížila výstava „Dolský mlýn – historie a současnost“. Hodně se pamatuje na děti. Jim jsou určené rukodělné dílny, při nichž se zdobí perníky a vyrábí figurky z vlny a dekorativní předměty z keramické hlíny.

text a foro: Klára Mágrová

Tagy